Ingezonden persbericht


Persbericht

SpeelGoed op Het Loo
Koninklijk speelgoed van Wilhelmina tot Amalia

In Paleis Het Loo is van 2 november 2008 tot en met 22 februari 2009 de tentoonstelling "SpeelGoed op Het Loo" te zien. Centraal staan de poppen, serviesjes, spelletjes, speelboerderijen en ander favoriet speelgoed, waarmee de Oranjeprinsen en -prinsessen zich vermaakten vanaf de 19de eeuw. Hoogtepunt van de expositie is het poppenhuis 'Het Kleine Loo', dat speciaal werd vervaardigd voor de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane.

Paleis Het Loo toont, in samenwerking met het Koninklijk Huisarchief, een unieke verzameling speelgoed uit het leven van de Oranjekinderen, met name uit de kindertijd van koningin Wilhelmina en koningin Juliana. Bij de poppen van de prinsessen hoorde vaak een uitgebreide kledinggarderobe en meubeluitzet. Daarnaast is er divers speelgoed uit de jonge jaren van prinses Beatrix en haar drie zusters bewaard gebleven. De rode trapauto van prins Willem-Alexander werd eigenhandig gemaakt door zijn vader, prins Claus. Uit de Villa Eikenhorst, waar het gezin van prins Willem-Alexander woont, krijgt Het Loo een bijzonder bruikleen: 'Het Kleine Loo', een poppenhuis in 17de-eeuwse stijl, met Paleis Het Loo als inspiratiebron. Het unieke poppenpaleis is mooi ingericht, compleet met kroonluchters, hemelbed en porseleinen serviesgoed. Het buitenleven speelde een belangrijke rol in het leven van vorstenkinderen, wat geïllustreerd wordt aan de hand van het onlangs fraai gerestaureerde ponyrijtuigje van prinses Wilhelmina en de bokkenwagen die prinses Juliana cadeau kreeg van de sultan van Djokjakarta. Tezamen met schilderijen, prenten en foto's uit de kindertijd van de prinsen en prinsessen biedt de tentoonstelling "SpeelGoed op Het Loo" een kijkje in de speelwereld van Oranjekinderen van de 19e eeuw tot nu. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boekje.

Ook aan de jonge museumbezoekertjes wordt in deze tentoonstelling volop gedacht. Zij kunnen na het bewonderen van het vorstelijk speelgoed zelf kastelen bouwen, spelletjes doen en met barbiepoppen spelen. Met medewerking van Jumbo, LEGO en Mattel is hiervoor een gezellige speelruimte ingericht.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Gesloten 's maandags, tenzij een feestdag. Nieuwjaarsdag gesloten. Entree E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p.
Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Navigatieadvies: Amersfoortseweg, 7313 AA. Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772463/400


---- --