Ingezonden persbericht


Persbericht - Nieuwe uitgave In Boekvorm Uitgevers 24-10-2008
In Boekvorm Uitgevers - Assen

Brieven uit Tasmanië; het verzet, de zoektocht naar vrijheid en een groot geheim. Door Guusje Bolt-van der Laan

Op 2 november a.s. verschijnt het boek Brieven uit Tasmanië door Guusje Bolt-van der Laan. Brieven uit Tasmanië is een document over een groep Groningse verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog die na de oorlog besluit te emigreren naar Tasmanië. Een van de verzetsstrijders was Eric van der Laan, de vader van de auteur. In het boek tekent Guusje haar herinneringen op aan het Groningen van voor, tijdens en na de oorlog. Deze herinneringen worden ondersteund door historische feiten. Maar op een van de feiten die de auteur graag zou willen weten rust een geheimhoudingsplicht van honderd jaar. Niet eerder dan in 2045 komen we achter de werkelijke oorzaak van de ramp in de Bocht van Lübeck; het bombardement op de Cap d' Arcona en twee andere schepen. In dit boek wordt gespeculeerd over de oorzaak van deze ramp. In de uitgebreide briefwisseling tussen vader Eric van der Laan die vooruit reisde naar Tasmanië in 1950 en de achterblijvers in Groningen word je meegezogen in alle avonturen van de pioniers in het nieuwe land. Ondanks alle ontberingen die Eric en vele andere verzetsstrijders hebben moeten doorstaan (waaronder martelingen in het Huis van Bewaring, het verblijf in kamp Neuengamme en op de Cap d'Arcona), beschikt deze man over een enorme dosis humor en levenslust. De groep emigranten bouwen onder zijn leiding aan het dorp Little Groningen op Tasmanië.

Brieven uit Tasmanië, het verzet, de zoektocht naar vrijheid en een groot geheim wordt, na een inleiding van Beno Hofman over het ontstaan van dit boek, op 2 november a.s. door de auteur uitgereikt aan de zoon van Bob Houwen; Deddo Houwen. Bob Houwen was een van de verzetsstrijders die oorspronkelijk ook bij de groep emigranten hoorde. Hij vond echter bij nader inzien dat zijn taak hier in Nederland lag: hij heeft in Groningen het documentatiecentrum voor Oorlog en Verzet opgericht.

Brieven uit Tasmanië wordt vanaf 3 november 2008 verspreid naar de boekhandels.

ISBN: 9789077548653
NUR: 689
Auteur: A.M.C. Bolt-van der Laan
Omvang: 224 pagina's
Prijs: ¤ 17,50

De auteur Guusje Bolt-van der Laan en haar man Dirk Bolt, oorspronkelijk afkomstig uit Groningen. Beiden wonen na enige omzwervingen via o.a. Tasmanië momenteel in Schotland.

---------------


Ingezonden persbericht