Woonbond


02-11-2008

Geslaagde landelijke bewonersdag

Op zaterdag 1 november is in Utrecht een landelijke bewonersdag gehouden onder het motto Werk in uitvoering. De dag stond in het teken van bewonersbetrokkenheid bij de wijkaanpak; zowel bij de uitvoering van de wijkplannen als bij de besteding van de bewonersbudgetten. Zon duizend bewoners namen deel aan de interviews, workshops en debatten. Tientallen organisaties die actief zijn bij de wijkaanpak, presenteerden zich op een markt. En minister Vogelaar deelde 21.000 euro uit aan drie bewonersinitiatieven om de leefbaarheid in hun wijk te vergroten. Het geld gaan naar initiatieven uit Schiedam, Eindhoven en Amsterdam. Het geld is uitgereikt in de vorm van vouchers (tegoedbonnen).

'Geld geeft macht, dus met deze vouchers krijgen de bewoners meer macht in hun eigen buurt', zei minister Ella Vogelaar tegen een publiek van negenhonderd bewoners en betrokkenen. Els Valentijn uit de wijk De Bennekel in Eindhoven gaat het geld gebruiken om mozaiekmarathons te organiseren. Samen mozaïeken, koken en eten levert veel sociaal contact op in de buurt. Yesim Calayier uit de wijk Nieuwland in Schiedam zet het geld in om de jeugd aan het sporten te krijgen. En Ahlam Salah uit Osdorp in Amsterdam werft er jongeren mee om de vervuiling in de buurt te lijf te gaan.

Woonbonddirecteur Ronald Paping gaf aan dat de Woonbond kritisch is over de betrokkenheid van bewoners bij de wijkaanpak. Hij vindt wel dat het de goede kant op gaat. Bewoners worden nog onvoldoende betrokken bij de plannen en er wordt hen vaak onvoldoende perspectief geboden. Paping bepleitte de invoering van een verplichting om bij herstructurering te komen tot een sociaal plan tussen huurders en verhuurders. Hij stelde vast dat het ingewikkelde proces om te investeren in de krachtwijken over het algemeen goed van de grond komt en dat bewonersparticipatie hoog op de agenda staat. Waar dat niet gebeurt, moeten volgens hem gemeenten en corporaties onder druk worden gezet om dit te verbeteren. De Woonbond herkent zich dan ook totaal niet in de uiterst negatieve en eenzijdige berichtgeving over de resultaten van minister Vogelaar bij de wijkaanpak in de Telegraaf van
1 november.

Minister Vogelaar heeft tot 2011 95 miljoen euro beschikbaar gesteld voor bewonersinitiatieven in de 31 grote steden, waaronder ook de 14 steden met de 40 krachtwijken. In 13 gemeenten gaat men meedoen met het vouchersysteem zoals dat door LSA is ontwikkeld. Bewoners kunnen met vouchers activiteiten inkopen om de leefbaarheid en de sociale samenhang van hun wijk te vergroten.

Aanmelden voor gratis persberichten in de e-mail? Klik hier

© 2008 Nederlandse Woonbond Amsterdam