KNHS


SGW-titel voor Lonneke Klein Willink
2 november 2008

In Diepenheim werden zaterdag 1 november de KNHS-kampioenschappen samengestelde wedstrijd ook wel eventing genoemd voor ponys verreden. Lonneke Klein Willink (Gelselaar) sloot deze thuiswedstrijd met Medusa winnend af in het Z, de hoogste klasse bij de ponys. Edith Chardon (Den Hoorn) en Sophie Fabius (Amersfoort) zijn de andere kampioenen.

Voor de ponys werd het crossseizoen afgesloten onder herfstachtige omstandigheden. Het terrein hield zich echter goed. Parcoursbouwer Gerrit Klein Willink schotelde de titelkandidaten geen al te zware, prachtig aangeklede cross voor. In de klasse Z won titelverdedigster Cheryl van der Werff de dressuur met Bonita, maar in het springparcours werd het duo uitgesloten. Lonneke Klein Willink reed een redelijke dressuurproef, maar als enige legde zij het springparcours en de cross foutloos en binnen de tijd af. Met zestien punten voorsprong op Lianne van der Geest (Bunschoten) met Orchids Rebel pakte de vijftienjarige amazone de titel met haar ervaren Medusa. Ik had het niet gedacht. Gisteren liep Medusa voor het teamkampioenschap een hele goede dressuurproef, vandaag wist ze dat het ging gebeuren: de cross. Ze was druk, maar dan gaat de cross meestal goed. De parcours was eerlijk met een paar moeilijke stukjes. We zijn overal rechtdoor gegaan. Medusa liep super. Lonneke en Medusa namen al twee keer deel aan de Europese Kampioenschappen voor Ponys.

Onverwacht
Voor Edith Chardon is het EK nog een droom. De dertienjarige dochter van IJsbrand Chardon, wereldkampioen vierspan mennen, volgde in de klasse M haar zus Jeannette op als kampioen. Edith was met haar achtjarige Bovenheigraafs Carlo in alle onderdelen de beste. Ze scoorde de hoogste dressuurpunten, was foutloos in het springparcours en croste binnen de tijd. Daarin slaagde alleen nog Tony van Gaalen met Fireball en dat leverde hem de derde plaats op. Vera Grevelink werd tweede met Wildzangs Pasquino. Voor Edith kwam de titel onverwacht. Mijn stopwatch deed het niet. Ik heb Carlo zijn eigen tempo laten lopen, maar ik wist echt niet of ik te langzaam of misschien te snel was. De hooiberg vond ik erg moeilijk, want ze moesten het donker in springen, maar Carlo keek er niet naar. In de klasse L pakte Sophie Fabius (Amersfoort) een nieuwe KNHS-titel. Eerder was ze succesvol in het Z-C-springen met Karamba. De veertienjarige Sophie rijdt haar pony Bonne Chance sinds een jaar. Als springpony. Maar hij moest leren iets meer tempo te maken in galop. Daarom zijn we met hem gaan crossen. Bonne Chance vond het zo leuk dat we ermee door zijn gegaan. Ik vind springen heel leuk, maar crossen ook. Volgend jaar ga ik op de paarden over. In eerste instantie zoeken we een springpaard. Want als ze kunnen springen, vinden ze crossen ook leuk. Niels Huizinga, zoon van ponybondscoach Jan, met de ervaren Cheryta GH en Pascalle de Bruin met Boy verspeelden hun titelkansen door een afgeworpen balk in het springparcours. Ze wonnen respectievelijk zilver en brons. Niels vormde samen met Z-kampioene Lonneke, Robin Breunis met Black Dancer en Femke van Roekel met Batman wel het gelegenheidsteam Feroloni dat het equipekampioenschap in de wacht sleepte.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen

Klasse Z:

1. Lonneke Klein Willink Medusa Diepenheim 63,93
2. Lianne van der Geest Orchids Rebel Gouden Adelaar 79,13

Klasse M:

1. Edith Chardon Bovenheigraafs Carlo Maasruiters 47,50
2. Vera Grevelink Wildzangs Pasquino Peelruiters 55,65
3. Tony van Gaalen Fireball Any Dale 56,75

Klasse L:

1. Sophie Fabius Bonne Chance Maarnse Bergruiters 48,3
2. Niels Huizinga Cheryta GH t Hoefke 49,5

3. Pascalle de Bruin Boy Voornseruiters 51,6

Equipes:

1. Team Feroloni 177,4
Niels Huizinga Cheryta GH
Lonneke Klein Willink Medusa
Robin Breunis Black Dancer
Femke van Roekel Batman


2. Team Zuid-Holland 184,4
Gyan Exalto Lola
Pascalle de Bruin Boy
Melissa Gerrets Vartouchi
Cheryl van der Werff Bonita