Ingezonden persbericht


COLIJNSPLAAT,2 november 2008

Winnaars in ORC 1 gelijktijdig over de finishlijn tijdens de Goofies zeilwedstrijden van november.

Tijdens de finish van de Goofies zeilwedstrijden kwamen in de klasse ORC 1 ( de grote boten) de beide eerste boten precies op het zelfde moment over de finish. Omdat ze in ORC de zelfde handicap hebben delen Lennart van Oeveren uit Heinkenszand met de Holmatro en Peter de Ridder uit Gorkum met de Checkmate nu de eerste plaats. Voor kajuitboten een unieke situatie!!

Tijdens de race was het koud en nat en er stond een oostenwind die bij tijden tot 6 Beaufort aanwakkerde.
Kortom echte winterwedstrijden. Voor de ruim 100 deelnemende boten en hun bemanning leidde het gekozen parkoers in combinatie met de wind ondanks het weer toch tot mooie wedstrijden met tevreden zeilers in de diverse klassen.

Een aantal deelnemers moest opgeven in verband met schade. Daarbij liep gelukkig niemand persoonlijke schade op. Een van de boten brak de stuurketting. Domme pech! Omdat de schipper verdere ongelukken wilde voorkomen kwam voor alle zekerheid de reddingsboot van de KNRM van Neeltje Jans en begeleidde de boot naar de thuishaven Zierikzee. Het laatste stuk slepend.

Een van de kanshebber bij de ongemeten boten kreeg door een voorrangsfout van een andere boot een aanvaring en moest opgeven met een beschadigde boeg. Ook de veroorzaker had schade en moest opgeven.
Tenslotte kreeg een van de boten na de finish een touw in de schroef en moest naar zijn ligplaats in Colijnsplaat worden gesleept

Met het aantal van 102 deelnemers bereikte het aantal deelnemers net niet een nieuw record. Wel nam het internationale karakter van de Goofies zeilrace nog wat toe door de inschrijving van een boot met een Portugees zeilnummer.

De winnaars van de goofies november 2008 zijn:

Bij de ORC-CLUB 1
Deelden Lennart van Oeveren uit Heinkenszand met de HOLMATRO ING RE en Peter de Ridder uit Gorkum met de CHECKMATE de eerste plaats voor schipper Ralph Berkmans uit Antwerpen met zijn boot de ANTILOPE en Arne Hubregtse uit Scharendijke met de FLIN

Bij de ORC-CLUB 2 t/m 5 was de eerste plaats voor Johan Bol uit Goes met de ABOEN voor Marco de Bat uit Terneuzen met de DIAMOND LIL en Kees de Ridder uit Kats met de ALDEBARAN

Bij de ongemeten boten kleiner dan 10 meter won Schipper Jos Hendriks uit Middelburg met de NIATA voor Wim Driessens uit Ranst (B) met de BOLDERIK en schipper DECLERQ uit Merksem (B) die met de LECAS 3e werd.

Bij de ongemeten boten groter dan 10 meter won Christophe de Foer uit Brachaat (B) met de VENTURA voor Alex de Bruyn uit Edeghem (B) met de BIZZTROB en Herman Neyaert uit Braschaat (B) met DE WARE JACOB die derde werd

WEGENERNOSPAM

De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.
De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep goofen" email Goofies@zeelandnet.nl Bijlage complete uitslagen in HTML