Persbericht

Longstories II: aangrijpende expositie over longkanker

Baarn, 2 november 2008 - Longstories II, verhalen van longkankerpatiënten verbeeld door hedendaagse kunstenaars, heeft vandaag haar deuren geopend in de Amsterdamse Galerie TORCH in het kader van 'November Longkankermaand'. De tentoonstelling is geopend door door Sander Simons, PR-adviseur, voormalig nieuwslezer en zelf ook longkankerpatiënt. De expositie is tot en met 4 november in de galerie te bezichtigen en gaat daarna 'op reis' door Nederland.

In deze tweede Longstories tentoonstelling (zie ook www.longstories.nl) staan verhalen van longkankerpatiënten en hun naasten centraal. Bekende Nederlandse kunstenaars hebben de vaak bijzondere gevoelens en opvattingen van deze mensen vertaald in even zo bijzondere kunstwerken. Het resultaat is een aangrijpende, inspirerende expositie.

Initiatief

Inhakend op de wereldwijde November Lung Cancer Awareness Month heeft het Longkanker Informatiecentrum (www.longkanker.info) in 2007 in samenwerking met Galerie TORCH het initiatief genomen tot de eerste editie van Longstories. Longstories II is een vervolg hierop waaraan elf patiënten (waaronder Josine van Dalsum) en elf kunstenaars hebben meegewerkt, te weten Danielle Kwaaitaal, Jans Muskee, Martine Stig, Viviane Sassen, Renate Munneke, Astrid Bussink, Marenka Gabeler, Willy Jolly, Teun Hocks, Wang Zi Won en Anya Janssen. Net als met Longstories I zal ook deze expositie op tal van plaatsen te bezichtigen zijn.

Adriaan van der Have, eigenaar van TORCH Galerie: "Door hedendaagse kunstenaars het verhaal van patiënten met longkanker te laten vertellen proberen we deze ziekte een ander gezicht te geven. Al sinds het begin in 2007 hebben we gemerkt dat deze kunstwerken veel bij mensen los maken, zeker als zij zelf of in hun omgeving in aanraking zijn geweest met longkanker. Daarnaast zijn het ook gewoon heel bijzondere kunstwerken van niet de minste kunstenaars".

Longkanker

Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 9.000 mensen longkanker vastgesteld. Het is nog steeds een van de meest dodelijke vormen van kanker, zowel wat betreft het aantal jaarlijkse overlijdensgevallen als met betrekking tot de gemiddelde overlevingsduur na diagnose. Eind september van dit jaar maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat in 2007 in Nederland voor het eerst meer vrouwen aan longkanker dan aan borstkanker zijn gestorven (www.cbs.nl).

De diagnose zet de wereld van de patiënt en zijn naasten volledig op zijn kop, maar elke patiënt gaat daarmee op zijn of haar unieke manier mee om. De verhalen en kunstwerken van Longstories II leggen hiervan op indrukwekkende wijze getuigenis af.

Ernst Lammers, voorzitter Longkanker Informatiecentrum: "De laatste jaren zetten we steeds kleine stapjes in de behandeling van deze ziekte. Dat zie je aan het feit dat de prognose steeds een beetje beter wordt. Toch moet er nog veel gebeuren en is een initiatief zoals Longstories zo mooi om op een andere manier over dit onderwerp te praten".

Longstories wordt mede mogelijk gemaakt door Roche Nederland (www.roche.nl).

Plaats en bezichtiging tentoonstelling

De tentoonstelling is tot en met 4 november 2008 te bezichtigen in Galerie TORCH, Lauriergracht 94, 1016 RN Amsterdam (www.torchgallery.com). De tentoonstelling zal daarna door het land gaan reizen.


Noot voor de redactie (