Het UAF en de Veenfabriek tonen de kracht van gevlucht talent

06/06/2008 15:21

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

Het muziektheatergezelschap De Veenfabriek maakt onder regie van Paul Koek een inspirerende en ontroerende muziektheater-voorstelling: 'Excellence in Exile'. Deze voorstelling toont de kracht en het talent van hoger opgeleide vluchtelingen in Nederland. De totstandkoming van 'Excellence in Exile' is een unieke samenwerking tussen de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en De Veenfabriek, in het kader van het zestigjarig bestaan van het UAF.

Op 3 november 2008 gaat in de Stadsschouwburg in Utrecht 'Excellence in Exile' in première. Daarna gaat de voorstelling naar een aantal steden in Nederland.

'Excellence in Exile' brengt bijzondere mensen bij elkaar. Het ensemble wordt gevormd door muzikanten van de Veenfabriek, maar ook muzikanten die zelf gevlucht zijn en met hulp van het UAF het conservatorium in Nederland doorlopen hebben. De acteurs zijn Adelheid Roosen (Is.Man en De Gesluierde Monologen) en Bright O. Richards (oud-student van het UAF en acteur bij o.a. Ro Theater en Het Zuidelijk Toneel). Johan Simons (regisseur) heeft een adviserende rol bij het maken van de voorstelling.

Sinds haar oprichting in 1948 heeft het UAF duizenden hoger opgeleide vluchtelingen in Nederland ondersteund bij hun studie en het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten en opleiding. Het UAF vindt het belangrijk dat het talent van hoger opgeleide vluchtelingen niet verloren gaat. Een studie geeft de vluchtelingen de mogelijkheid om een nieuw bestaan op te bouwen in ons land en hun talenten ten volle te benutten. Een ieder die de voorstelling 'Excellence in Exile' gaat zien zal na afloop weten dat vluchtelingen veerkrachtige en moedige mensen zijn, die veel te bieden hebben.

De basis van de voorstelling wordt gevormd door interviews; met vluchtelingen, vluchtelingwerkers en met de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan (onder voorbehoud). Annan heeft zich betrokken getoond met de problematiek rond vluchtelingen. Met zijn triple-win-theorie streeft hij naar een migratiebeleid waarin én de landen van herkomst én de landen van aankomst én de individuele vluchtelingen met hun gezinnen hun voordeel kunnen doen. Hierdoor levert Annan een positieve bijdrage aan de discussie over het vluchtelingenbeleid.

'Excellence in Exile' wordt een muzikale en meeslepende voorstelling waarin het talent gevierd wordt!

Credits:

Regie: Paul Koek

Tekst: Antonije Zalica

Spel: Adelheid Roosen en Bright O. Richards

Muziek: Ton van der Meer, Nermin Tulic en het ensemble Etno Saraj, Ekaterina Levental, Emine Igdi

Licht: Uri Rapaport

Geluid: Will-Jan Pielage

Kostuum: Arien de Vries

Première: maandag 3 november in Stadsschouwburg Utrecht 20.00 uur

Speeldata tournee (wijzigingen voorbehouden)

november Groningen

december Leiden

januari Amsterdam

januari Nijmegen





http://www.uaf60jaar.nl