Nederlandse Politiebond


Gratis voor npb-leden: deelname AAN unieke leergang ´met alle respect´

NPB-leden die zich willen inzetten voor een meer sociale werkcultuur binnen de politie kunnen op kosten van de NPB deelnemen aan een nieuwe editie van de leergang ´Met Alle Respect´. Een reeks van vier tweedaagse cursussen (telkens met een tussenpoos van anderhalve maand), waarin politiewerknemers worden geholpen aan praktische inzichten en vaardigheden die ze kunnen gebruiken bij het tegengaan van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. De cursussen worden gegeven op 3/4 november en 8/9 december 2008 en op 19/ 20 januari en 9/10 maart 2009.

Een op de vijf politiemannen en vrouwen worden wekelijks gepest. Tweederde van de vrouwelijke collegas heeft met ongewenste seksuele aandacht te maken zowel van leidinggevenden als van collegas. Een collega van Marokkaanse afkomst moet altijd de troep van anderen opruimen, een jonge agente vindt in haar bureaula een pornoblad, een homoseksuele agent kan geen gesprek voeren zonder grappen over homos te moeten aanhoren, een mannelijke agent wordt buitengesloten, gepest en zwart gemaakt door vrouwelijke collegas nadat hij een relatie verbroken heeft met één van hen. Het is zo erg dat hij er ziek van wordt en overplaatsing aanvraagt.

Het is heel simpel: ongewenste omgangsvormen verpesten de werksfeer en hebben een negatieve werkbeleving, gezondheidsproblemen en ziekteverzuim tot gevolg. Kortom: het kost handenvol geld en beïnvloedt de kwaliteit van werken. Reden genoeg om het onderwerp serieus te nemen en daadwerkelijk te investeren in cultuurverbetering.

Met dat doel voor ogen heeft de NPB enkele jaren geleden Met Alle Respect ontwikkeld: een training die politiewerknemers leert ongewenst gedrag te herkennen en bespreekbaar te maken en concrete handvatten geeft om gewenst gedrag te stimuleren. Anno 2008 wordt deze leergang aangeboden door Vulkaan, training coaching en mediation (www.vulkaan.org).

Leden van de NPB kunnen deze leergang via de bond GRATIS volgen; ook hun reis- en verblijfskosten worden vergoed. Bovendien kunnen zij voor het volgen van de leergang buitengewoon verlof aanvragen op grond van het BARP (artikel 35).

Geïnteresseerde NPB-leden kunnen zich tot 1 oktober 2008 aanmelden bij de Henri Swinkels op het NPB-hoofdkantoor: scholing@politiebond.nl! Telefoon: 0348-707 441.

Gepubliceerd op 18 september 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.