Gemeente Elburg

financieel onzekere tijden

`Positieve begroting voor Elburg in financieel onzekere tijden'

Op 3 november 2008 wordt de MeerjarenProgrammaBegroting 2009-2012 door de gemeenteraad vastgesteld. In het MPB zijn diverse middelen vrijgemaakt om ingezet te worden voor noodzakelijk of gewenst nieuw beleid en voor nieuwe of vervangingsinvesteringen. Alle begrotingsjaren geven een positief saldo. Het MPB sluit in 2012 met een cumulatief positief saldo van EUR 29.000. Dit saldo geeft aan dat de gemeentebegroting weliswaar een overschot heeft maar desondanks niet ruim in z'n financiële `jasje' zit.

Het financiële jasje is op dit moment erg belangrijk. De huidige nationale kredietcrisis brengt risico's met zich mee die niet te overzien zijn. Rentestijgingen liggen voor de hand en een geringe verhoging levert direct flinke kosten op. Verder steekt de gemeente Elburg veel tijd en energie in projecten met een verhoogd risico waarbij de kosten zoals gewoonlijk voor de baten gaan. Hierbij valt te denken aan de inbreidinglocaties in Elburg en 't Harde, de woningbouwlocaties Heidezoom en Vossenakker en het bedrijventerrein Broeklanden.

Wij willen benadrukken dat er maar weinig voor nodig is om de positieve meerjarenbegroting om te laten slaan in een negatieve. Dan zullen er financiële maatregelen genomen moeten worden in de vorm van bezuinigingen of het creëren van extra inkomsten. Er is weinig financiële ruimte voor nieuw beleid. In de volgende paragraaf wordt ook duidelijk dat er voor de planperiode niet veel 'nieuwe wensen' staan gepland.

Gemeentelijke uitgaven en inkomsten

In de planperiode worden onder andere de onderstaande veranderingen in uitgaven en inkomsten voorgesteld en wordt in de onderstaande projecten geïnvesteerd.

Nieuwe/ hogere uitgaven voor:

Minder uitgaven voor:


· Handhaving/monitoren gemeentelijk geluidbeleid


· Uitkeringen Wet werk en bijstand


· Verbeteren honden uitlaatroutes


· Verstrekking ouderen- en gehandicaptenbeleid


· Uitvoeren regionaal gebiedsgericht cultuurbeleid


· Wet Kinderopvang


· Terugdraaien bezuiniging voor het bibliotheekwerk


· Volkshuisvestingszaken


· Starten project `Ik Start Smart' voor ondernemers


· Brandweer


· Samenwerking met GGD Gelre IJssel

Investeringen in planperiode:

Hogere inkomsten door:


· Uitbreiding basisschool De Wegwijzer


· Intensiever gebruik ligplaatsen haven


· Herziening diverse bestemmingsplannen


· Huurverhoging vrachtwagenparkeerterrein


· Reconstructie wijk Oosthoek


· Hogere dividenduitkering NUON


· Afkoppelen rioleringen

Gemeentelijke belastingen

De tarieven voor belastingen, rechten en heffingen stijgen jaarlijks met een vooraf vastgesteld percentage. Dit percentage is veelal opgebouwd op basis van landelijke cijfers voor prijs- en loonontwikkelingen .

Voor de jaren 2009 tot en met 2012 is deze stijging voor de OZB vastgesteld op 3,25%. Alle overige rechten en heffingen stijgen jaarlijks met 3%.

De gemeente Elburg bevindt zich qua woonlasten per huishouden in de Coelo-atlas op de 62e plaats waarbij nummer 1 de laagste woonlasten heeft. In de nota "Gemeentefinanciën 2008" van de provincie Gelderland staat de gemeente Elburg op de 10e plaats van de 56 gemeenten (nummer
1 heeft laagste belastingdruk) voor wat betreft de belastingdruk voor huishoudens. Voor de belastingdruk per inwoner staat de gemeente Elburg zelfs op de 6e plaats.

Meer weten

U kunt kennisnemen van de Meerjarenprogrammabegroting 2009-2012 in de bibliotheken en dorps- en gemeen-schapshuizen. Daarnaast ligt het boekwerk ter inzage op het gemeentekantoor te Oostendorp en is het boek-werk te downloaden via de website van de gemeente Elburg [MPB 2009-2012].