Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

November 2008

Amsterdam | Maandag 3 november & woensdag 12 november 2008

Vincent van Gogh: Kunstenaar én Evangelist

In november organiseert VU podium twee lezingen over Vincent van Gogh. Spreker is Anton Wessels, emeritus hoogleraar Theologie (VU).

Het religieuze aspect van het werk van kunstenaar Vincent van Gogh is altijd onderbelicht gebleven. Zo weet haast niemand dat Vincent van Gogh zijn arbeidzame leven is begonnen als hulppredikant en evangelist in de armoedige mijnstreek van de Borinage in België. In beide hoedanigheden wilde hij mensen troost brengen, aldus Wessels.

Het zou mogelijk zijn een Van Gogh-Bijbel samen te stellen. Ook al maakte hij slechts enkele bijbelse voorstellingen, het ging hem vooral om door middel van zijn kunst het geloofsleven waarvan de Bijbel getuigt, uit te drukken.

Het is volgens Wessels fascinerend om te zien en te lezen op welke ontroerende manier Van Gogh worstelde met de menselijke vragen over het vanwaar, waartoe en waarheen in het leven. Hij stond daarin niet alleen. Predikanten, dominee-dichters, schilders, schrijvers en andere kunstenaars trachten ook op soortgelijke wijze een weg door het leven te vinden.

In deze lezing presenteert Wessels de boodschap van Vincent van Gogh aan de hand van de thema's: droefheid en blijdschap, licht en duisternis en de kunst van het leven.

Waar en wanneer?

Wanneer: Maandag 3 november
Locatie: Alphen aan den Rijn | Troubadourweg 2 Tijd: 20.00 uur
Toegang: gratis

Wanneer: Woensdag 12 november Locatie: Haarlem | Leidsevaart 220 Tijd: 20.00 uur
Toegang: ¤ 8,00 | ledeen Vereniging VU-Windesheim en studenten gratis


* let op: voor de bijeenkomst van 12 november, dient men zich via de website van de Volks Universiteit Haarlem op te geven: www.volksuniversiteit-haarlem.nl

Informatie/aanmelden

Aanmelden via internet: www.vupodium.nl
E-mail: vupodium@dienst.vu.nl
Tel. (020) 598 9292 of

VU-podiumagenda
Wilt u op de hoogte blijven van het programma-aanbod van VU podium? Vraag dan de VU-podiumagenda aan. Hieraan zijn uiteraard geen kosten verbonden.