Gemeente Bedum


Herinrichting Stationsweg en Wilhelminalaan start maandag

27 oktober 2008
Tot juli 2009 verschillende omleidingen van kracht

Omleidingsroute tot eind januari De herinrichting van de Stationsweg en de Wilhelminalaan in Bedum start volgende week maandag, 3 november. Beide wegen vormen een belangrijke schakel in de verbinding tussen de stad Groningen en het Hogeland. Tijdens de werkzaamheden, die naar verwachting tot in juli 2009 gaan duren, gelden in Bedum verschillende omleidingsroutes. Het vrachtverkeer wordt via de Eemshavenweg en Onderdendam omgeleid. Verkeer vanuit zuidelijke richting volgt vanaf maandag in Bedum de route Waldadrift, Schoolstraat en Boterdiep Wz; de stroom vanuit noordelijke richting wordt via verschillende woonstraten in westelijk Bedum omgeleid. De winkels aan de Stationsweg blijven gewoon bereikbaar. De bussen van Arriva maken deels gebruik van tijdelijke haltes.

Al in 2002 werden plannen ontwikkeld voor de reconstructie van deze belangrijke doorgaande verbinding. Die kwamen echter niet tot uitvoering omdat de gemeente over onvoldoende financiële middelen beschikte. Eind 2007 stelde de gemeenteraad een krediet van bijna twee miljoen Euro beschikbaar. Begin dit jaar werd - op basis van de plannen uit 2002 - in overleg met aanwonenden en ondernemers een nieuw plan gemaakt. Dat plan kreeg uiteindelijk de goedkeuring van alle betrokkenen. Het definitieve ontwerp voor de herinrichting werd op 14 oktober gepresenteerd. De aanbesteding heeft onlangs plaats gevonden. Het werk word uitgevoerd door het aannemersbedrijf Oosterhof Holman uit Grijpskerk. Dit bedrijf start op 3 november met de werkzaamheden. Vorige week werd al begonnen met de vervanging van de waterleiding.

De plannen gaan uit van een ten opzichte van huidige situatie aanmerkelijk minder brede rijbaan. Die breedte gaat van 9,5 tot 10 meter naar 6,5 meter. Die rijbaan wordt in asfalt uitgevoerd. Kruisingen worden geaccentueerd. De Wilhelminalaan en de Stationsweg krijgen beide een maximumsnelheid van 30 kilometer. Nu geldt er 50 kilometer als maximum. De trottoirs worden verbreed en er komen meer groenvoorzieningen. De gemeente maakt van de gelegenheid gebruik om ook de riolering te vervangen en de wegfundering te verbeteren. Het werk moet in de loop van juli 2009 klaar zijn.

De herinrichting heeft flinke gevolgen voor de verkeerssituatie in Bedum. Dat geldt niet alleen voor inwoners van het dorp zelf; ook verkeer uit de regio krijgt er mee te maken. De gemeente verwacht dat met name in de spits vertragingen kunnen ontstaan. De westelijk gelegen omleidingsroutes voeren door betrekkelijk smalle woonstraten. In advertenties in de regionale pers wijst de gemeente automobilisten op mogelijke ongemakken. Vrachtverkeer wordt door middel van bebording om Bedum heengeleid.