Gemeente Zevenaar


23-10-2008: Afsluiting parkeerplaats Masiusplein

Na jaren van voorbereiding is nu het tijdstip aangebroken dat daadwerkelijk begonnen wordt met de bouw van de parkeergarage op het Masiusplein. Het werk is opgedragen aan de firma Heijmans uit Rosmalen. Op 1 december 2008 wordt gestart met de bouw. Vanaf die datum wordt begonnen met het aanbrengen van de damwanden. Voor die tijd zal archeologisch onderzoek plaatsvinden op de locatie. Dit onderzoek start vanaf maandag 3 november 2008. Vanaf woensdag 29 oktober is het parkeerterrein niet meer beschikbaar voor parkeren.

Wat gaat er op het plein gebeuren?

Voordat het archeologisch onderzoek kan plaatsvinden moet de parkeerplaats geheel worden afgezet. De komende tijd zullen de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:


- het kappen van de bomen (hiervoor is al een kapvergunning verleend);
- het verwijderen en verplaatsen van de glasbakken en winkelwagenstalling;

- het verwijderen en verplaatsen van kabels en leidingen;
- het verwijderen van lichtmasten op het plein;
- het verwijderen van bebording en overig straatmeubilair.

Nadat deze werkzaamheden hebben plaatsgevonden wordt begonnen met het wegnemen van de verharding en het plaatsen van hekken rondom het bouwterrein. De parkeerkelder onder de Pelgromhof zal voorlopig tot eind november bereikbaar blijven.

Alternatief Masiusplein

Ter compensatie van het wegvallen van de parkeerplaatsen op het Masiusplein is de parkeerplaats aan de Oranjelaan voor bewoners en bezoekers in het centrum beschikbaar. Bezoekers van het centrum zullen via verwijzingsborden worden verwezen naar deze parkeerplaats.

Verder zal de huidige voetgangersoversteekplaats bij de COOP worden verplaatst in de richting van de Pelgromhof zodat gebruikers van de parkeerplaats aan de Oranjelaan een veilige oversteek wordt geboden. Daarnaast zal na het afzetten van het parkeerterrein op het Masiusplein het beginpunt van het eenrichtingsverkeer op de Nieuwe Doelenstraat in westelijke richting ter hoogte van de wal worden opgeschoven.

Omwonenden

De bewoners van het appartementencomplex aan het Raadhuisplein zullen tot het einde van de bouwperiode via een achteringang en de Marktstraat hun auto in hun parkeergarage kunnen parkeren.

De bewoners van de Nieuwe Doelenstraat zullen ruim een jaar hinder ondervinden door bouwwerkzaamheden. Zij zijn zijn aangewezen op het parkeerterrein aan de Oranjelaan. Laden en lossen kan wel gewoon plaatsvinden op de Nieuwe Doelenstraat.

Bewoners van de Pelgromhof die een parkeerplaats in parkeerkelder van de Pelgromhof huren, krijgen een gereserveerde parkeerplaats terug op het parkeerterrein aan de Oranjelaan.

Voor de mensen die zijn aangewezen op een parkeerplaats op korte afstand van de woning zijn algemene gehandicaptenparkeerplaatsen aangelegd nabij de Pelgromhof. De gemeente

gaat nog inventariseren hoe groot deze doelgroep is om te kunnen bepalen of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Van de winkeliers en de horeca vragen wij begrip voor de overlast die ongetwijfeld zal ontstaan. De wegen zullen wij zo schoon mogelijk houden. Over de bouw zullen wij de Algemene Ondernemersverbond Zevenaar geregeld op de hoogte houden.

Voorlichting

Diverse belanghebbenden hebben direct te maken met de effecten van de maatregel. Dit geldt zeker voor de de bewoners van de Nieuwe Doelenstraat en de Pelgromhof. Voor de bewoners van de Pelgromhof zal op dinsdag 28 oktober a.s. in het theater van de Pelgromhof een voorlichting worden gehouden. Deze voorlichting begint om 15.00 uur. Ook met de toekomstige bewoners van de uitbreiding van de Pelgromhof zal op een nader te bepalen datum een aparte bijeenkomst worden georganiseerd.

Daarnaast zullen de direct aanwonenden worden uitgenodigd voor een voorlichting op het gemeentehuis, waarin nader informatie wordt gegeven over de werkzaamheden die de komende tijd worden uitgevoerd. Deze bijeenkomst vindt plaats op het gemeentehuis op dinsdag 28 oktober a.s. , aanvang: 19.00 uur.

Waarom deze late berichtgeving?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u zich overvallen voelt door deze aankondiging. De reden hiervoor is dat nog het nodige overleg moest plaatsvinden met de aannemer over de uitvoering van de werkzaamheden. In verband met de duur van de werkzaamheden en het tijdstip waarop de bouw afgerond dient te zijn, is uiteindelijk besloten toch nog dit jaar te beginnen met de werkzaamheden.

Vragen?

Het kan zijn dat u op dit moment een vraag zou willen stellen over dit project of uw mening wilt geven. U kunt daarvoor terecht op het telefoonnummer 595403 of 595404. Mevrouw Olga Willink of mevrouw Tineke van Eekhout zullen u te woord staan en uw vragen voorzover mogelijk beantwoorden of zorgen dat u een antwoord op uw vraag krijgt. Ook wanneer u vindt dat wij iets niet goed hebben gedaan, kunt u bij hen uw melding kwijt. We proberen wat niet goed is gegaan te herstellen of we leggen uit waarom uw vraag of wens moeilijk te vervullen is.

Tot slot
Wij vragen begrip voor de overlast. Het wordt een lastige periode waar iedereen zich zal moeten aanpassen. Ook voor de parkeergarage geldt: eerst komt het zuur dan het zoet. Immers, het is onze overtuiging dat na de realisatie van de parkeergarage de huidige parkeerproblemen aan de zuidkant van het centrum voor de komende generaties worden opgelost en de omgeving in een hoogwaardig verblijfsgebied zal veranderen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Caroline Kobus, communicatieadviseur van de gemeente Zevenaar. Zij is bereikbaar via telefoonnummer (0316) 595 242.