Hoogheemraadschap van Rijnland


in Katwijk

Zandzakken slepen tijdens watergolf in Katwijk

"Waterproef" is een landelijke oefening die van maandag 3 tot en met vrijdag 7 november onder verantwoordelijkheid van de Taskforce Management Overstromingen gehouden. Deelnemers aan "Waterproef" zijn bestuurders en hulpdiensten van rijk, provincies, veiligheidsregio's (gemeenten) en waterschappen in Nederland. Zij zullen op basis van het scenario van de Ergst Denkbare Overstroming (EDO) hun operationele voorbereiding op dreigende overstromingen oefenen. "Waterproef" is vooral een simulatieoefening maar heeft ook een aantal zichtbare elementen, zoals een kleine evacuatie, het versterken van duinen en een multidisciplinaire reddingsdemonstratie.

"Waterproef" heeft elke dag een deeloefening met verschillende deelnemers. Op 3 november2008 wordt een dreigende overstroming van de Nederlandse kust geoefend met de deeloefening "Watergolf". Er wordt gespeeld dat een zeer zware stormdepressie met extreem krachtige windvelden de kust nadert. Daarnaast valt in dezelfde periode een springtij. Als gevolg hiervan geven de voorspellingen aan dat extreem hoge waterstanden en golven op de Noordzee mogelijk zijn. Deze storm voorspelt niet veel goeds. Aan de regionale oefening op 3 november doen de Veiligheidsregio Hollands Midden, diverse gemeenten en het hoogheemraadschap van Rijnland mee.

Als gevolg van de oefening op 3 november worden op dinsdagochtend 4 november vanaf 10 uur 's morgens op het strand (voor hotel Savoy in Katwijk) zandzakken gevuld en gelegd bij twee zwakke plekken in de kustversterking van Katwijk. Verder wordt de calamiteitenkering aan de Jan Zwanenbrug in de Maandagse Watering handmatig gesloten. Dit is een proces dat enkele uren in beslag neemt.

Bewoners van Katwijk kunnen overlast ervaren door de oefening omdat enkele straten worden afgesloten.
'Droge voeten, schoon water!'