Gemeente Dirksland


Rampenoefening Waterproef

Maandag 3 november beoefenen meerdere gemeenten, overheidsorganisaties en waterbeheerders in de regio Rijnmond de voorbereiding op een grote overstromingsramp. De oefening maakt deel uit van de meerdaagse landelijke oefening "Waterproef".

In Goedereede, Rozenburg, Schiedam en Westvoorne zal maandag 3 november a.s. ondermeer de volledige gemeentelijke veiligheidsstaf actief zijn. Gemeente Rotterdam oefent samen met de Regionale Veiligheidsstaf in het hoofdkwartier van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Ook andere Rijnmondgemeenten zijn bij de oefening betrokken. Bijvoorbeeld doordat de oefening ´op afstand´ wordt gevolgd of omdat gemeentebesturen moeten beslissen over (oefen)verzoeken van andere gemeenten om hulp te bieden. De communicatiemedewerkers van de drie overige gemeenten op Goeree-Overflakkee oefenen mee bij de gemeente Goedereede.

Zeer grote overstroming
Het oefenscenario is gebaseerd op de dreiging van een zeer grote overstroming als gevolg van dijkdoorbraken. Gemeenten, hulpverleningsorganisaties en waterbeheerders moeten vervolgens zelf vaststellen wat er in zo'n geval in hun verzorgingsgebied zou kunnen gebeuren en wat dan passende maatregelen zijn. De oefening geeft bestuurders de mogelijkheid te oefenen in het op het juiste moment de juiste beslissingen nemen. Aandachtspunten daarbij zijn of men in staat is onder grote tijdsdruk de nodige plannen en draaiboeken op te stellen en of er efficiënt wordt samengewerkt met andere betrokken partijen. Ook zullen bestuurders in zo'n situatie burgers moeten kunnen overtuigen van de noodzaak om bijvoorbeeld het gebied te verlaten.

Samenwerking
De organisatie van de regionale oefening is in handen van de VRR in samenwerking met de gemeenten en partnerorganisaties waaronder Waterschappen, Regionaal Militair Commando (RMC) West en Rijkswaterstaat. Anders dan bij de rampenoefening "Voyager" vorig jaar, zal het in de regio Rotterdam-Rijnmond nu gaan om een `desktop'oefening: een oefening waarbij wel planning, besluitvorming en uitvoering worden beoefend, maar waarbij geen eenheden daadwerkelijk worden ingezet.

Voorbereid op ramp
De landelijke oefening dient om `met elkaar' vast te stellen hoe goed we in Nederland zijn voorbereid op een grote watersnoodramp. De rijksoverheid wil met Waterproef niet alleen overheden bewust maken van de gevolgen van een overstroming. Ook het publiek en het bedrijfsleven moeten bewust worden van de omstandigheden tijdens en na een grote overstroming.

Zelfredzaamheid
In de Rijnmondregio is de VRR samen met de gemeenten in september al een voorlichtingscampagne gestart onder de titel Waterproof. In deze publiekscampagne worden burgers gewezen op het feit dat ten tijde van een overstroming zelfredzaamheid van groot belang is. De overheid zal dan de handen vol hebben aan het helpen van hen die niet in staat zijn zelfstandig een goed heenkomen te zoeken, zoals bejaarden en zieken. Onderdeel van deze campagne is een tentoonstelling die de komende maanden in de verschillende gemeentehuizen in de regio te zien zal zijn.

Bedrijfsleven
Verderop in het najaar zal de VRR starten met een informatietraject gericht op het bedrijfsleven. De eerste stap zal zijn een inventarisatie van wat bedrijven op dit moment al hebben voorbereid voor een eventuele overstroming. Afhankelijk van de uitkomsten hiervan zet de VRR verdere acties uit.