Ingezonden persbericht


Waar is het nog echt donker?
Lichtvervuiling in Benelux grootste van Europa

Diemen, 3 november 2008 - Nederland en Vlaanderen zijn de meest lichtvervuilde gebieden van Europa. Het tijdschrift National Geographic inventariseerde de schade aan de natuur en de hinder die de mens ondervindt, en wat eraan is te doen.

Lichtvervuiling, het reflecteren van naar boven stralend licht op deeltjes in de lucht, wordt pas sinds kort goed bestudeerd. Op nachtelijke satellietbeelden licht de Benelux prominent op, onder meer door het gebruik van groeilicht in de glastuinbouw en ouderwetse openbare verlichting.

Kunstlicht verstoort de migratie en het paringsgedrag van dieren als zeeschildpadden, die van nature donkere stranden zoeken. Maar ook mensen ondervinden hinder in hun dagelijkse ritme. Eenvoudige oplossingen zijn lichtwerende schermen in broeikassen en het doven van wegverlichting. Daarnaast zijn geavanceerde, energiezuinige lampen ontwikkeld.

Ook in het novembernummer:
Suriname in kaart - Met Nederlandse hulp krijgt Suriname zijn eerste functionerende kadaster. Redacteur Pancras Dijk en fotograaf Frans Lemmens laten zien hoe het land orde schept in zijn administratieve chaos van 190.000 percelen, die tot voor kort amper duidelijke grenzen kenden.

En verder:

- Borneo's uur van de waarheid - Is er nog kans op behoud van de biodiversiteit?
- Kristallen paleis - Speleologen ontdekken een ongekend mooie grot in Mexico;
- Zeeolifanten - Op het eiland Zuid-Georgië bij Antarctica komen jaarlijks vierhonderdduizend van deze reusachtige dieren bijeen om te paren;
- Tarahumara - Hoe weerstaat een volk de invloeden van de moderniteit?