Ingezonden persbericht


Persbericht

Hartstichting zet relatie stress en hart- en vaatziekten op de agenda

Uit recente onderzoeken komen steeds meer aanwijzingen dat stress en psychosociale klachten een directe bijdrage leveren aan het risico op hart- en vaatziekten. Reden genoeg voor de Nederlandse Hartstichting om het programma 'Hart voor mensen' te starten, waarmee ze onder andere de stress te lijf gaat. Afgelopen vrijdag 31 oktober organiseerde de Hartstichting het congres 'Het stressmechanisme: the missing link' om het onderwerp stress op de agenda te zetten.

Ondanks het groeiend aantal studies over de relatie tussen stress, psychosociale problematiek en hart- en vaatziekten wordt er binnen de zorg nog nauwelijks iets met deze kennis gedaan. Volgens de Hartstichting is het daarom de hoogste tijd om een kader te ontwikkelen voor meer integrale zorg, om aandacht te vragen voor stress en psychosociale problemen als risicofactor bij hart- en vaatziekten en om screening en interventies op dit gebied te ontwikkelen.

Stress en hart- en vaatziekten worden door zowel professionals als patiënten regelmatig met elkaar in verband gebracht. Lange tijd werd echter gedacht dat stress alleen een indirecte invloed heeft op het risico op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld doordat het vaak zorgt voor ongezonde leefgewoontes (roken, ongezonde voeding, weinig sporten). In toenemende mate blijkt uit onderzoeken dat de relatie stress en hart-en vaatziekten wel eens veel directer kan zijn.

E-coaching: Gelukkig gezond
Op het congres is bekeken hoe het stressmechanisme een verbindende schakel kan zijn tussen lichamelijke en psychologische aspecten bij ontstaan, genezing van en omgaan met hart- en vaatziekten. Stress en de daarbij samenhangende psychosociale problemen hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Mede hierom is de Hartstichting het afgelopen weekend samen met de Volkskrant het e-coachingstraject 'Gelukkig gezond' gestart via www.hartenziel.nl. Het traject heeft als doel mensen te helpen een gezonde leefstijl te ontwikkelen door aandacht voor het lichaam te combineren met aandacht voor de persoonlijke beleving Op het congres is ook de nieuwe website van het programma 'Hart voor mensen' gelanceerd www.hartstichting.nl/hartvoormensen. Op deze website zijn de inleidingen van de keynote-sprekers van het congres te zien.

Met het programma Hart voor mensen vraagt de Nederlandse Hartstichting aandacht voor de persoonlijke beleving van mensen. Mensen worden geholpen in hun streven naar gezondheid. Hart- en vaatpatiënten en hun naasten worden ondersteund bij het omgaan met hun ziekte. Het gaat hierbij om zowel de lichamelijke aspecten als de persoonlijke beleving.

NOOT VOOR DE REDACTIE (