Nederlandse Spoorwegen

Amsterdam, 3 november 2008

Slapen boven het spoor
Wethouder Asscher opent vernieuwd en uitgebreid ibis Amsterdam Centre

Vandaag opende wethouder Lodewijk Asscher van Economische Zaken in Amsterdam het vernieuwde en uitgebreide ibis Amsterdam Centre. Het hotel is uitgebreid met een nieuwbouw van zes verdiepingen boven drie sporen van station Amsterdam Centraal. De capaciteit van ibis Amsterdam Centre is hiermee verdubbeld naar 363 kamers. Met de uitbreiding van het hotel ontwikkelt station Amsterdam Centraal zich in toenemende mate tot een locatie waar reizen en recreëren op een slimme manier met elkaar zijn verweven. Wethouder Lodewijk Asscher: "De uitbreiding van ibis Amsterdam Centre draagt bij aan onze stadsbrede doelstelling om meer hotelkamers in Amsterdam te realiseren. Dit is zeer belangrijk voor het toerisme en daarmee voor de werkgelegenheid in onze stad."

Bouwen boven het spoor
De nieuwe vleugel van ibis Amsterdam Centre is boven het spoor gebouwd en omvat zes verdiepingen van circa 5.500 m2. De nieuwbouw staat op tien staanders die rusten op de perroneilanden 1 / 2 en 3 /4. Met een glazen loopbrug is de nieuwbouw met het bestaande hotel verbonden. De bouwmethode die NS heeft toegepast, is bijzonder. Het bouwen vond plaats op een zogenaamd `crashdek'. Toen de eerste twee verdiepingen klaar waren, is het geheel op staanders geplaatst. Vervolgens zijn daar de overige vier verdiepingen op gebouwd. Paul Rutte, directeur Ontwikkeling NS: "Het is een prachtig voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik op een toplocatie, het drukste station van Nederland. Deze ontwikkeling was voor ons een uitdaging en wij zijn zeer tevreden met het resultaat."

Slapen boven het spoor
Ibis Amsterdam Centre staat direct naast station Amsterdam Centraal. Gasten van het hotel ervaren op een unieke locatie hoe het is om te slapen boven het spoor en bevinden zich vanuit de trein en de hotellobby meteen in hartje Amsterdam. Naast de uitbreiding hebben lobby, bar en restaurants van het hotel een metamorfose ondergaan. Hiermee komt ibis Amsterdam Centre tegemoet aan de wensen van zijn voornamelijk buitenlandse gasten. Met de verdubbeling van de kamercapaciteit levert Accor Hotels Nederland, waarvan ibis Amsterdam Centre onderdeel uitmaakt, een bijdrage aan de ambities van de gemeente Amsterdam die het aantal hotelkamers tot 2012 met 9.000 wil uitbreiden. Deze ambities vinden aansluiting bij de plannen die de hotelgroep voor ogen heeft met haar activiteiten in de Amsterdamse regio. Volgens managing director Peter Verhoeven van Accor Hotels Nederland is de uitbreiding van de kamercapaciteit in het segment van economy hotels in de hoofdstad een uitstekende zaak. "Amsterdam heeft zowel zakelijk als toeristisch een enorme aantrekkingskracht. De behoefte aan kamers met een goede prijs/kwaliteitverhouding zoals hier in ibis Amsterdam Centre, is groot. Dit hotel kent vrijwel het hele jaar

Datum 3 november 2008
Pagina 2/3

door een bezettingsgraad van zo'n 90% procent. Dat was voor de uitbreiding zo en nu komen we al weer dicht in de buurt van dat percentage."

Noot aan de redactie
Meer informatie: Nancy Mulder ­ woordvoerder NS 06-55743908 of Erik Visser ­ woordvoerder ibis Amsterdam Centre 06-53339050
In de bijlage vindt u een factsheet met details over de bouw.

NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen NS-klanten hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De elektrische treinen van NS zijn een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot, terwijl de gemiddelde kilometerprijs lager is dan de variabele autokosten. Op de 379 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn.

NS Reizigers verzorgt het vervoeren van de reizigers en de informatie en service op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken zijn om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Hispeed verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de Internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren.

NS deelt het spoorwegnet ­ het drukst bereden van Europa ­ met ruim 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet.

ibis
ibis is de internationaal toonaangevende economy hotelketen die bekend staat om de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: fraai vormgegeven en-suite kamers, de belangrijkste hotelservices dag en nacht beschikbaar en een brede keuze aan eet- en drinkmogelijkheden. De kwaliteit van de ibis standaard vertaalt zich in de in 1997 verkregen ISO 9001 certificering. ibis is bovendien de eerste hotelketen die zich committeert aan een duurzaamheidbeleid op grond van de ISO 14001 certificering die inmiddels is toegekend aan een derde van de ibis hotels. Sinds de start in 1974 is ibis uitgegroeid Europees marktleider in het economy segment met bijna 90.000 kamers en 790 hotels in 39 landen. Nadere informatie over de ibis hotels is te vinden op www.ibishotel.com.

Met 150.000 medewerkers in bijna 100 landen is Accor Europees marktleider en één van `s werelds grootste ondernemingen op het gebied van hotellerie en zakelijke dienstverlening. Accor biedt zowel de toeristische als de zakelijke reiziger ruim 40 jaar kennis en ervaring in de volgende segmenten: Hotels: meer dan 4000 hotels met 500.000 kamers in 90 landen (Sofitel, Pullman, MGallery, Novotel, Mercure, Suitehotel, ibis, all seasons, Etap Hotel, Formule 1 en Motel 6). Hierbij komen nog aanvullende activiteiten zoals die van Lenôtre;
Zakelijke dienstverlening: 30 miljoen mensen in 40 landen maken gebruik van de diensten van Accor Services (human resources, marketing services en expenses management).

In Nederland biedt Accor zijn gasten een brede keuze uit 44 hotels, van het budget- tot het luxe segment (3 Sofitels waaronder het prestigieuze Hotel The Grand Amsterdam, 9 Novotels, 18 Mercure hotels, 11 ibis hotels, 1 Etap hotel en 2 Formule I hotels). www.accor.com

Datum 3 november 2008
Pagina 3/3

Bijlage

Nederlandse primeur voor NS Poort: nooit eerder werd gebouwd boven sporen waar de treinen tijdens de bouw gewoon doorreden.

Bouwfeiten

- De uitbreiding is boven vier sporen gerealiseerd, de nieuwbouw rust op tien staanders die op de perroneilanden oe en Y van Amsterdam Centraal staan.
- De nieuwbouw omvat zes verdiepingen van circa 5.500 m2.
- Bijzondere bouwmethode: het bouwen vond plaats op een crashdek. Eerst zijn de eerste twee verdiepingen gebouwd, daarna zijn deze op staanders geplaatst (naar beneden gevijzeld), vervolgens zijn de overige vier verdiepingen gebouwd.
- Bijzondere heitechniek in moerasachtige bodem: er zijn vier verschillende typen palen ingebracht op een oppervlakte van 65 m2.
- De staanders staan op veren om trillingen van het treinverkeer op te vangen. Deze zien eruit als veren van de bekende wipkip in speeltuinen, maar dan wat stijver uitgevoerd.
- De nieuwe verdiepingen werden gebouwd op een werkbordes. Hieraan zaten ook de tien stalen pijlers, waar de nieuwe vleugel op rust, vastgekoppeld.
- Het werkbordes, en uiteindelijk het hotel, kregen `microtunnellingpalen' als fundering.
- Microtunnelling is een techniek waarbij met een boor holle stalen buizen in de grond worden gebracht en opgevuld met beton.


---- --