PERSBERICHT Schiphol-Rijk, 3 november 2008

Macaw: Beste Werkgever van Nederland 2008
De goede cultuur wordt breed gewaardeerd

Macaw, Nederlands grootste, uitsluitend in Microsoft-technologie gespecialiseerde IT-dienstverlener, is uitgeroepen tot 'Beste Werkgever van Nederland'! Dit is de uitkomst van het jaarlijkse uitgevoerde onafhankelijke Beste Werkgever onderzoek van Intermediair. In dit onderzoek wordt gekeken naar zowel harde criteria, als de zachte kant van het werkgeverschap.

Intermediair publiceert jaarlijks een overall Top-25 van beste werkgevers in Nederland. Hierin zijn twee onderzoeken gecombineerd: 'Beste arbeidsvoorwaarden' en 'Medewerker­tevredenheid'. Macaw weet zich al jaren te handhaven in deze top 25, tussen grote, internationale concerns, zoals ING en KPMG. Vorig jaar behaalde Macaw de achtste plaats en dit jaar de hoogst haalbare notering.

"In 2005, 2006 en 2007 was Macaw steevast de Beste IT Werkgever volgens het Intermediair onderzoek, maar we zijn enorm trots dat we dit jaar alle giganten op de lijst achter ons hebben gelaten", zegt Ronald van Es, Financieel Directeur van Macaw. "Wat betreft vaste voorwaarden kunnen we ons kennelijk goed meten en daar bovenop komt dat we een prettige omgeving bieden, waarin medewerkers het maximale uit zichzelf kunnen halen en daarvoor worden gewaardeerd. Dit is bepalend voor je succes als bedrijf, zowel in goede als zware tijden. Aan harde arbeidsvoorwaarden kun je best hier en daar wat aanpassen en op korte termijn optimaliseren, maar de unieke bedrijfscultuur is iets wat door de jaren heen wordt opgebouwd. Werkgevers die zich onderscheiden op zowel financiële, als emotionele arbeidsvoorwaarden, zullen op lange termijn succesvol kunnen zijn."

"De uitgangspunten op personeelsgebied dateren al uit de begintijd van Macaw en krijgen jaarlijks een vaste plek in het businessplan. Eén van onze lange termijndoelen is om tot de beste werkgevers in Nederland te behoren. Onze medewerkers vertegenwoordigen immers de belangrijkste waarde van ons bedrijf. De goede cultuur, waarin professionaliteit, kennis(deling), collegialiteit, initiatief en plezier belangrijke pijlers zijn, wordt nog steeds breed gewaardeerd door onze medewerkers, zo blijkt ook weer uit dit onderzoek. En die cultuur koesteren we graag; die zit in onze genen."

"De cultuur hier is jong, open en informeel", zegt lead software developer Bram Kleverlaan (31). Macaw is weliswaar een mannenbedrijf (85 procent), maar heeft volgens hem geen machocultuur: "Je moet hier echt een teamplayer zijn en voor arrogant gedrag is geen plaats."

Goede rapportcijfers
Naast de harde arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, aantal vakantiedagen, maar ook ziekteverzuim en verloop, is ook onderzoek gedaan naar de zachte arbeidsvoorwaarden. Op basis van de feedback van Macaw-medewerkers is de gemiddelde score een 8,3 (vorig jaar een 7,7). Vooral op de aspecten Werkinhoud (8,7, vorig jaar 8,1), Werksfeer (8,9, vorig jaar 8,4) en Vrijheid in het werk (8,4, vorig jaar 7,7) krijgt Macaw betere rapportcijfers dan voorheen.

Werkinhoud
"Bij Macaw werken we liefst met de nieuwste Microsoft technologieën op uitdagende en complexe projecten voor toonaangevende klanten, waardoor onze medewerkers op kennisgebied steeds voorop blijven lopen. De lat qua kennisniveau ligt daarmee weliswaar hoog, maar via diverse platforms deelt iedereen kennis met elkaar. Dit kan alleen in een omgeving waarin ook alle ruimte wordt geboden voor persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. Daarom steekt Macaw veel energie in het tot stand brengen van een stimulerende leeromgeving, waarin medewerkers graag kennis delen. Hiermee hebben we onlangs nog het Keurmerk Persoonlijke Ontwikkeling gekregen. Een extra bevestiging dat leren en ontwikkelen bij Macaw de normaalste zaak is", aldus Karen Welter, coördinator peoplemanagement bij Macaw.

Werksfeer - Hard werken, hard ontspannen
Macaw is trots dat het nog altijd de voordelen van een steeds grotere en professionelere organisatie (mogelijkheden en kansen) weet te combineren met de persoonlijke en informele sfeer die zo kenmerkend is voor een klein bedrijf. Zo zijn de Macaw-medewerkers net teruggekeerd van een vierdaagse trip naar Dublin. Deze jaarlijkse buitenlandtrip en andere sociale activiteiten dateren al uit de beginjaren van Macaw en zijn erg bepalend voor de sfeer en cultuur. En het is zeker het streven daaraan vast te houden, hoe groot Macaw ook wordt.



Ingezonden persbericht