Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|3 november    |
|2008          |
|Nummer        |
|209           |
Congres sluit drie jaar durend project af

Basisscholen in Brabant zetten cultuureducatie op de kaart

In opdracht van de provincie Noord-Brabant zijn scholen drie jaar lang ondersteund in het op de kaart zetten van cultuureducatie op hun school. Bijna 400 scholen namen de afgelopen drie jaar deel aan het ondersteuningstraject van de KPC Groep (met 3 bijeenkomsten) en/of een andere ondersteuningsbijeenkomsten. Een succesvol traject dat op 5 november wordt afgesloten met een feestelijk congres.

Drie jaar lang heeft OCW middelen beschikbaar gesteld om cultuureducatie op de kaart van scholen voor primair onderwijs te zetten. Naast een bedrag van E10,90 per leerling waren er scholingsmiddelen. Deze middelen waren er in Brabant voor de vier grote gemeenten: Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Breda en voor de provincie.

Scholing en ondersteuning De belangrijkste doelstellingen van het ondersteuningstraject waren: (1) het enthousiasmeren van scholen om cultuureducatie een structurele plek te geven in hun onderwijs en (2) hen instrumenten in handen geven om dit ook daadwerkelijk te kunnen doen. Scholen zijn aan de slag gegaan met een cultuurbeleidsplan, waarin zij de wijze waarop ze cultuureducatie een plek geven hebben gekoppeld aan hun visie op onderwijs. Er was veel aandacht voor competenties van intern cultuurcoördinatoren, kunst en erfgoed en het leren van en met anderen.

Congres Het congres 'Brabant maakt school met cultuur' vindt plaats op woensdagmiddag (14.00 tot 18.00 uur) 5 november 2008 in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Het congres vormt de feestelijke afsluiting van het traject Cultuureducatie Primair Onderwijs dat KPC Groep de afgelopen drie schooljaren uitvoerde in opdracht van de provincie Noord-Brabant. Deelnemers krijgen tijdens het congres inspirerende voorbeelden van cultuureducatie te zien en kunnen informatieve presentaties en workshops bezoeken.

Prijs Tijdens het congres wordt de 'Brabant maakt school met cultuur' prijs uitgereikt aan een of meerdere scholen, die in de wijze waarop ze cultuureducatie vormgeven, betekenisvol bijdragen aan het cultuurlandschap van de provincie Noord Brabant.

Gedeputeerde ontvangt Kunstwerk Als blijvende herinnering aan het succesvolle traject cultuureducatie van de afgelopen drie jaren wordt aan de gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema een kunstwerk aangeboden, waarin de betrokkenheid van de Brabantse scholen bij cultuureductie zichtbaar wordt.