Ingezonden persbericht


WIC Nieuwsbriefvoor wijnprofessionals

Bekendmaking Nederlands meest prestigieuze restaurantprijzen

Amsterdam - Maandag 3 november aanstaande vindt de jaarlijkse presentatie plaats van de Nederlandse editie van de internationale restaurant- en hotelgids GaultMillau. De editie 2009 wordt in aanwezigheid van de Nederlandse top van restaurateurs, chefs, sommeliers, gastheren en hoteliers gelanceerd tijdens de Nacht van GaultMillau in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam. Voorafgaand aan de officiële lancering van de nieuwe gids vindt er ´s middags een zeer bijzondere bijeenkomst plaats in Restaurant Vermeer. De 100 allerbeste chefs en restaurateurs van Nederland komen hier bijeen voor een exclusieve lunch.

Awards
De Nacht van GaultMillau staat in het teken van de dertien meest prestigieuze restaurant-awards; Chef van het Jaar, Belofte van het Jaar, Wijnkaart van het Jaar, Wijn/Spijsspecialist van het Jaar, Sommelier van het Jaar, Talentvol Sommelier van het Jaar, Gastheer/Gastvrouw van het Jaar, Talentvolle Gastheer/Gastvrouw van het Jaar, Restaurant van het Jaar, Beste Chef 2008, Terras van het Jaar en Hotel van het Jaar. De Oeuvreprijs wordt ditmaal niet uitgereikt. Hiervoor in de plaats wordt de GaultMillau Restaurateur/ondernemer 2009 bekendgemaakt. Jan van Lissum, hoofdredacteur/uitgever van GaultMillau Nederland, zal tussen 19.00 en 20.00 uur aan genodigden en pers de resultaten bekend maken.

Feestelijk
Naast het officiële gedeelte met de uitreiking van de GaultMillau Awards is de avond informeel van karakter. Genodigden kunnen o.a. genieten van de winnende Wijnen van het Jaar, een Bourgondische culinaire invulling verzorgd door NH Hoteles en goede muziek. Naast de 100 allerbeste chefs en restaurateurs en de award-winnaars van 2009 en de voorgaande jaren, zijn deze avond ook alle restaurateurs aanwezig die de inspecteurs het afgelopen jaar bijzonder zijn opgevallen. Een unieke gebeurtenis voor de gastronomie dat zoveel chefs, sommeliers en restaurateurs van Nederland op hetzelfde moment bij elkaar zijn.

Resultaten
Direct na de uitreiking van de GaultMillau Awards worden tevens de overige resultaten van de restaurants en hotels bekend gemaakt. In de nieuwe gids zijn 524 restaurants en ruim 200 geselecteerde hotels opgenomen: het resultaat van diverse uitvoerige, anonieme bezoeken per bedrijf door een team van ruim 20 internationale en professionele inspecteurs. Deze bedrijven worden tot de beste in hun soort van Nederland gerekend. Professionals en pers kijken reikhalzend uit naar de bekendmaking van de jaarlijkse nieuwe noteringen, de punten en Toques (koksmutsen), en de restaurantrecensies.

Artikelen
Buiten alle belangrijke culinaire en overnachtingsadressen in Nederland, staat in de gids 2009 een onthullend gesprek met oud-hoofdredacteur van Lekker, Guido Nijssen, een interview met de voorzitter van de restaurantsector van Koninklijk Horeca Nederland, Gijsbert Bianchi en een artikel met topchefs over de invloeden van de Japanse keuken en ingrediënten op de Nederlandse gastronomie. Daarnaast hebben de inspecteurs onder leiding van hoofdredacteur/uitgever Jan van Lissum in een duidelijk overzicht de wijnbeleving in restaurants in Nederland weergeven. Hoe gaat de sommelier om met glaswerk, met de temperatuur van de wijn, heeft de wijn lucht nodig en hoe treffend zijn de wijn-spijscombinaties? Kort en helder weergegeven.

Meest verkochte internationale gids
De laatste 2 edities was GaultMillau|Proefschrift Restaurant en Hotel Jaargids Nederland, sinds 2006 uitgegeven door The Wine & Food Association, de meest verkochte internationale restaurant- en hotelgids in Nederland. Om de positie van toonaangevende en onafhankelijke restaurantgids in Nederland te handhaven, heeft GaultMillau dit jaar diverse veranderingen doorgevoerd om de gids nog bruikbaarder en leesbaarder te maken. Dinsdag 4 november is de gids 2009 verkrijgbaar in diverse winkels, boekhandels, supermarkten en via www.gaultmillau.nl, tegen een verkoopprijs van euro 9,95 (ISSN 1872-666) en wordt voor de retail via Aldipress gedistribueerd.

Website
Na meer dan 2 jaar van ontwikkeling heeft GaultMillau Nederland sinds vorig jaar met succes een compleet nieuwe internetsite gelanceerd. Hierop zijn uiteraard alle resultaten van de gids terug te vinden. Met ingang van 2009 zullen alle actuele, belangrijke veranderingen in de restaurantsector voor zowel de restaurantbezoeker als ondernemer worden vermeld.

Uitgever
The Wine & Food Association is bekend als uitgever van GaultMillau|Proefschrift Restaurant & Hotel Jaargids Nederland, PROEFschrift Jaargids WIJN, het professionele wijnmagazine Proefschrift en De ProefKrant. Daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van Wine Professional in de Amsterdam RAI. Dit is de meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van kwaliteitswijnen en fine food in de Benelux. Tevens organiseert The Wine & Food Association diverse competities, (regionale)evenementen, proeverijen en bijeenkomsten in samenwerking met buitenlandse producenten of in opdacht/uitnodiging van het (inter)nationale bedrijfsleven.

Noot redactie/ niet bestemd voor publicatie:

Voor het bijwonen van de lancering, uitreiking van de GaultMillau Awards op maandag 3 november 2008, of een (voorafgaand) interview met directeur hoofdredacteur GaultMillau Nederland, Jan van Lissum of andere informatie kunt u contact opnemen met:

GaultMillau Nederland
Contactpersoon: Carsten Klint
Postbus 15414
1001 MK Amsterdam
G 06-52421130
T 020-6251298
@ info@gaultmillau.nl
I www.gaultmillau.nl

Wijninformatiecentrum | Stadhoudersplantsoen 12 | Postbus 29739 | 2502 LS Den Haag T 070 370 83 47 | F 070 370 84 08 | E wic@wijninfo.nl | I www.wijninfo.nl | I-mode i.wijn.nl