Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden 31 oktober 2008

Persuitnodiging: Jongeren krijgen opsteker

De 34 jongeren die in een leerwerktraject zijn gestart of teruggekeerd zijn naar school krijgen van wethouder Florijn een certificaat. Deze opsteker krijgen ze uitgereikt in het Cambuurstadion op 3 november om 13.30 uur. Zij doen mee in het Project Jongeren Leren en Werken, waarin Re-integratiebedrijf Fourstar, ROC Friesland College en Sociale Zaken van de gemeente Leeuwarden samenwerken.

Bijeenkomsten Cambuurstadion

De samenwerkende partijen hebben in september jongerenbijeenkomsten in het stadion van SC Cambuur georganiseerd. Hier zijn 80 trajecten uitgezet, waarvan straks 48 jongeren profiteren. Vijf jongeren keren later dit jaar terug naar school. De overige 27 jongeren volgen een zorgtraject of een participatietraject (combinatie van onbetaald maatschappelijk nuttige werk met ondersteunende begeleiding.)

Jongeren Leren en Werken

Dit project is onderdeel van het overkoepelende project Kansen en Vernieuwingen. Hiervoor heeft de gemeente Leeuwarden onlangs extra financiële middelen uitgetrokken. Doel is het bemiddelen van zoveel mogelijk jongeren terug naar school, naar een leer(werk)baan of leerwerkarrangementen. Op zich niets nieuws. Wel nieuw is de 'sluitende' aanpak waarin alle betrokken partijen participeren. Nadruk ligt op het behalen van een startkwalificatie. Jongeren krijgen niet automatisch meer een uitkering. Eerst probeert men terugplaatsing op school, anders plaatsing op een leer(werk)baan. Deze jongere krijgt een arbeidsovereenkomst bij een reguliere werkgever of re-integratiebedrijf. Ook nodigt het Jongerenloket de komende tijd jongeren uit met een WWB-uitkering (Wet Werk en Bijstand) voor oriëntatie op een passend traject. Alleen jongeren met meervoudige problematiek, die aangewezen zijn op een zorgtraject, hebben direct recht op een uitkering.

Daarnaast heeft de gemeente Leeuwarden samen met re-integratiebedrijf Fourstar en SC Cambuur een bijzonder traject ontwikkeld: Cambuur werkt! Geselecteerde jongeren nemen een maand lang deel aan intensieve trainingen bij Cambuur. Zo hoopt men vaardigheden aan te boren, die hen helpen bij (betere) keuzes. Meer informatie hierover ontvangt u via het persbericht van SC Cambuur.

Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Locatie: Cambuurstadion, Cambuurplein 44 in Leeuwarden

Programma:

13.00-13.30 uur: Ontvangst

13.30-13.40: Aftrap door Marco Florijn

13.40-13.45: Presentatie project Cambuur werkt! Door Sieds Rienks en Alex Pama

13.45-14.00 uur: Uitreiking certificaten aan jongeren door Marco Florijn en spelers uit het eerste voetbalteam.

14.00-14.30 uur Informele afsluiting


---

Neem voor meer informatie contact op met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden,

telefoonnummer (058) 233 40 02.