Raad van State


maandag 3 november 2008
10.00 uur
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft verleend aan een logistieke dienstverlener voor het reinigen en opwarmen van tankauto's en tankcontainers aan de Propaanweg in Vodelingenplaat. Het college heeft de vergunning voor een periode van drie jaar verleend op grond van de Wet BIBOB (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). De reden hiervoor is dat in een BIBOB-rapport staat dat het bedrijf vergunningvoorschriften van een eerdere milieuvergunning heeft overtreden. Het bedrijf is het er niet mee eens dat hij een vergunning voor slechts drie jaar heeft gekregen. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200800255/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om aan Rivierendriesprong Handelsbedrijf B.V. een milieuvergunning te verlenen voor een op- en overslagbedrijf aan de Noordhoek op het industrieterrein Aan de Noord in Papendrecht. Het college heeft de vergunning geweigerd omdat de totale geluidsbelasting van het industrieterrein al te hoog is. Hierdoor is er volgens het college geen geluidsruimte meer over voor het bedrijf en kan de milieuvergunning dus niet verleend worden. De Rivierendriesprong is het niet met het college eens. Volgens haar is er wel geluidsruimte beschikbaar als er nog enkele wijzigingen die op het industrieterrein hebben plaatsgevonden, worden verwerkt. De milieuvergunning had dus verleend kunnen worden, aldus de Rivierendriesprong. (zaaknummer 200709026/1)

12.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Koggenland om stukken over het toekomstig regionaal bedrijventerrein Jaagweg openbaar te maken. De stichting Berkhout is Bòós had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van stukken uit drie verschillende periodes in 2006 en 2007 verzocht. Het gaat onder meer om stukken van de project- en stuurgroep van het bedrijventerrein. Het college heeft de verzoeken van de stichting geweigerd, omdat de besprekingen oriënterend van aard zijn en uitsluitend bedoeld voor intern beraad. Verder hebben de stukken volgens het college betrekking op aangelegenheden die het economische en financiële belang van de gemeente raken. De rechtbank in Alkmaar heeft in februari 2008 twee van de drie beroepen van de stichting tegen de weigering gegrond verklaard, omdat het college niet goed had gemotiveerd waarom de verschillende documenten niet openbaar gemaakt konden worden. In een derde uitspraak heeft de rechtbank geoordeeld dat het college aannemelijk heeft gemaakt dat de gevraagde intentieovereenkomst niet bij hem lag en dus niet kon worden opgevraagd, maar dat dit bij de provincie Noord-Holland had moeten gebeuren. (zaaknummers 200802424/1, 200802425/1 en 200802426/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.