Gemeente Harenkarspel


Gemeentelijke oefening

Maandag 3 november doet gemeente Harenkarspel mee aan een rampenoefening met meerdere gemeenten. Het kan zijn dat inwoners iets van deze oefening merken, omdat een bestuurder of ambtenaar die u wilt spreken net op dat moment wordt weggeroepen. Gemeente Harenkarspel vraagt uw begrip voor dit eventueel ongemak.

3 november 2008: grote rampenoefening "overstroming"

Van 3 tot en met 7 november 2008 vindt in Nederland een grote rampenoefening plaats. In gemeenten, provincies, waterschappen, veiligheidsregios, politiekorpsen en diverse ministeries in het hele land wordt de situatie van een dreigende overstroming nagebootst. Voor een aantal gebieden betekent het dat de gemeenten daar moeten handelen alsof de bevolking moet worden geëvacueerd, voor andere gebieden betekent het dat de gemeenten moeten handelen alsof zij slachtoffers uit de getroffen gebieden moeten opvangen.

De oefening is de grootste in zijn soort in Nederland. Het betreft hier echter voornamelijk een bestuurlijke oefening. De nadruk ligt bij zon oefening op de besluitvorming en de onderlinge communicatie tussen alle betrokken instanties. Het is dus niet de bedoeling dat er daadwerkelijk mensen worden geëvacueerd.

Regio Kop van Noord-Holland oefent op 3 november

De gemeenten Anna Paulowna, Den Helder, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Texel, Wieringen, Wieringermeer en Zijpe oefenen op maandag 3 november 2008. Voor deze gemeenten geldt het scenario van een dreigende overstroming en de noodzaak tot evacuatie.

Mogelijke gevolgen voor de normale dienstverlening

Bij een echte ramp zal de gemeentelijke dienstverlening drastisch worden omgegooid. Alle normale werkzaamheden moeten dan immers wijken voor de rampbestrijding. Bij de oefening van 3 november willen we de normale dienstverlening echter zo goed als mogelijk is dóór laten gaan. Toch kan het gebeuren dat u iets van de rampenoefening merkt, bijvoorbeeld omdat de bestuurder of ambtenaar die u wilt spreken net op dat moment wordt weggeroepen om zich met zijn of haar "rampentaak" bezig te houden. Wij vragen u bij deze om uw begrip voor eventueel ongemak.

Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600