Ingezonden persbericht


Persbericht Jones Lang LaSalle

Investeringsvolumes direct vastgoed in Nederland stijgen met 40% in derde kwartaal 2008 Europese investeringsvolumes dalen met 19%

Amsterdam, 30 oktober 2009 - In het derde kwartaal van 2008 zijn de investeringsvolumes in commercieel direct vastgoed in Nederland gestegen met 40% terwijl de volumes in Europa met 19% zijn gedaald naar E 25 miljard ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van Jones Lang LaSalle. Ten opzichte van het derde kwartaal in 2007 is dit een daling in Europa van 60% (E 63 miljard), zie afbeelding 1. Voor 2008 tot nu toe bedragen de Europese commerciële directe transactievolumes E 94 miljard, een daling van 50% ten opzichte van dezelfde periode in 2007.

Eric de Clercq Zubli, Managing Director van Jones Lang LaSalle Nederland zei: "De verwachting voor het gehele jaar 2008 is dat de volumes voor direct vastgoed beïnvloed worden door de enorme wereldwijde onrust op de financiële markten van de afgelopen drie weken waaronder financiële injecties voor banken en tussenkomst van overheden op grote schaal, door zeer grote omvang en snelheid van de dalende vastgoedwaarden en door bezorgdheden over de grondslagen voor wat betreft 2009 - 2010." Dit zullen we ook terug zien in Q4 voor Nederland, waardoor uiteindelijk ook in Nederland het totale investeringsvolume lager zal zijn dan 2007, waarin we een zeer omvangrijk Q4 hebben gezien.

Alleen Nederland, Zweden en Rusland zagen een stijging in volumes ten opzichte van het derde kwartaal 2007 (afbeelding 2)

De afname in directe investeringsvolumes tussen het tweede en het derde kwartaal van 2008 was vooral te zien in een aantal van de kleinere markten in Europa waaronder Ierland en België waar de volumes met respectievelijk 70% daalden naar E 45 miljoen en met 54% naar E 550 miljoen. De volumes lagen ook aanzienlijk lager Italië (-48%) en Frankrijk (-30%). Hoewel de volumes in het VK met 29% daalden, bleef het dit laatste kwartaal de meest actieve markt in Europa met E 5,7 miljard aan transacties en samen met Duitsland, dat een daling meemaakte van 9% naar E 3,2 miljard, nam het meer dan een derde van Europese investeringstransacties voor haar rekening. Nederland en Zweden behoren met een stijging in volumes van respectievelijk 40% naar E 2,0 miljard en 56% naar E 585 miljoen tot de weinige markten die gedurende het kwartaal groeiden.

Eric de Clercq Zubli voegde daaraan toe: "We verwachten dat de volumes van investeringen in direct vastgoed voor 2008 in de buurt van E 115 miljard zullen komen, maar we moeten de vooruitzichten voor 2009 en verder nog uitbrengen. We zien genoeg mogelijkheden voor een breed spectrum van investeerders mits zij zichzelf voldoende kunnen afschermen van de zeer ernstige problemen, of deze kunnen vermijden, zoals herfinanciering, crisis en dalende waarden die veel investeerders zullen treffen en die een kenmerk zullen zijn voor ten minste de komende 18 maanden. In de context van dalende prijzen op de meeste markten zal de markt zich kenmerken door investeerders die hun schulden willen kwijtraken, wat mogelijkheden zal creëren voor diegenen die aandelen wensen te kopen."


- einde bericht -