Heijmans N.V.

Meander bouwt met Heijmans

Amersfoort - Meander Medisch Centrum en Heijmans hebben een overeenkomst gesloten om gezamenlijk de bouw van een nieuw ziekenhuis aan de Maatweg in Amersfoort voor te bereiden. Het is een stap in de richting van een definitieve aanbesteding. Heijmans en Meander gaan samen met de architect, Atelier Pro, aan de slag met het optimaliseren van het nu voorliggende ontwerp. De komende maanden onderzoeken de partijen hoe het gebouw gerealiseerd kan worden en voor welk bedrag.

Het nieuwe ziekenhuis heeft een beoogde capaciteit van 600 bedden voor een verzorgingsgebied van 300.000 in-woners. Het moet de huidige locaties Elisabeth en Lichtenberg in Amersfoort vervangen. Voor deze opdracht bun-delt Heijmans haar bouw- en installatieactiviteiten (Burgers Ergon). "Deze combinatie van bouw en installatietech-niek past qua visie precies bij ons. Ook wij willen creatief en vernieuwend denken," zegt Jan Kleijne, voorzitter Raad van Bestuur van Meander Medisch Centrum "Het ontwerpteam van Meander en het geselecteerde consortium richten een projectorganisatie in die gericht is op integrale samenwerking. De opdracht voor de eerste fase van de bouwvoorbereiding beperkt zich tot het optimaliseren en uitwerken van het ontwerp. Dit heeft als doel het ontwerp binnen de budgetkaders te kunnen realiseren. Gebruikmakend van de kennis van Heijmans op het gebied van uit-voering, lopen we nog eens helemaal door het ontwerp. We willen zoveel mogelijk zekerheid over de haalbaarheid krijgen, zodat we kunnen bouwen binnen het beschikbare budget."

Vernieuwend
Voor de aanbesteding van een dergelijk grootschalig en complex project, is de gezamenlijke aanpak uniek. Mean-der loopt sowieso voorop met de ontwikkeling van zijn vastgoedvisie en het ontwerp van dit nieuwe ziekenhuis. Meander en Atelier Pro maken gebruik van een driedimensionaal bouwinformatiemodel. Dat levert enorme data-bestanden op, die zowel door de architect als de bouwer te gebruiken zijn. Het bouwinformatiemodel maakt het mogelijk om alle beschikbare informatie over het gebouw op te vragen, van plattegronden en doorsneden tot op-pervlaktes, hoeveelheden en maatvoering. Wijzigingen kunnen eenvoudig worden aangebracht en bouwtechnische gevolgen zijn direct zichtbaar. Dit levert tijdwinst op en voorkomt faalkosten. Een bestek wordt niet meer gemaakt door de architect of de opdrachtgever.

Heijmans en Meander verwachten in het voorjaar van 2009 de ondertekening van de definitieve aanneemovereen-komst. Volgens de huidige planning zal het ziekenhuis in 2012 in bedrijf gaan.


Noot voor de redactie/