Gemeente Soest

.

Extra ondersteuning inburgeraars door taalcoaches

03 november

De wethouder van Integratie van de gemeente Soest, Paul Lemmen, heeft bij het Rijk een aanvraag ingediend voor de financiering van 100 (extra) koppelingen van inburgeraars met een taalcoach. Taalcoaches zijn vrijwilligers die mensen ondersteunen om met behulp van de Nederlandse taal de weg in de samenleving te vinden. De aanvraag betreft de jaren 2009-2011.

In Soest zijn op dit moment 35 taalcoaches die via de Stichting Vluchtelingenwerk Soest gekoppeld kunnen worden aan inburgeraars. Deze inburgeraars volgen in Soest een taaltraject bij het ROC Midden Nederland of bij Fitt Company. Per jaar volgen ruim 100 inburgeraars een traject.

De taalcoaches geven niet zelf les. Zij nemen niet het werk over van de taaldocenten. Taalcoaches oefenen met de inburgeraar met de taal, of gaan samen culturele of sportieve activiteiten doen. De taalcoach is een extra ondersteuning voor de inburgeraar op weg naar het inburgeringsexamen.

Niet iedereen heeft een taalcoach nodig. De koppeling is vrijwillig. De inburgeraar kan zelf aangeven of hij/zij een taalcoach wil. Het gaat niet alleen om mensen die voor het eerst in Nederland zijn, maar ook mensen die al langere tijd hier wonen en behoefte hebben aan deze extra ondersteuning. Eén taalcoach kan meerdere inburgeraars ondersteunen. De ondersteuning kost ongeveer 2 uur per week gedurende een half jaar. Mensen die geïnteresseerd zijn om taalcoach te worden, kunnen zich melden bij de Stichting Vluchtelingenwerk Soest. Ook op de website http://www.hetbegintmettaal.nl/ is informatie te vinden.

Met de aanvraag voor een extra bijdrage van het Rijk kunnen meer inburgeraars deze vorm van ondersteuning krijgen. In december 2008 wordt bekend of het Rijk de aanvraag volledig of deels honoreert. Maximaal kan daarmee EUR 75.000 beschikbaar komen. De extra middelen kunnen ingezet worden voor bijvoorbeeld werving, training, begeleiding, onkostenvergoeding of coördinatie. Het Rijk heeft hiervoor aan de grote steden al eerder extra middelen beschikbaar gesteldel. Met deze regeling komen ook de andere gemeenten aan bod.

Soest wil met deze aanvraag inspelen op de landelijke campagne waarin wordt opgeroepen mensen te helpen met het leren van de taal en hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving.