Provincie Groningen

Vrijwilligersprijs 2008

Drie organisaties winnen provinciale Vrijwilligersprijs 2008

3 november 2008

Coach4you, Vakantieweek Uithuizermeeden en Dorpshuis Weersterheem uit Garrelsweer hebben de Provinciale Vrijwilligersprijs 2008 gewonnen. Gedeputeerde Pim de Bruijne heeft de prijzen, een cheque van 3000 euro en een oorkonde, uitgereikt aan de enthousiaste vrijwilligers van de drie stichtingen.

Coach4you
Coach4you uit Groningen ondersteunt leerlingen in de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Voor sommige jongeren zijn de eerste jaren op de nieuwe school niet gemakkelijk en de ruim 25 vrijwilligers van Coach4you begeleiden hen daarbij. Eens per week worden de leerlingen (en hun ouders) geholpen bij bijvoorbeeld het wennen aan het nieuwe schoolsysteem, het dragen van meer verantwoordelijkheid en het plannen van het huiswerk. Voor de leerlingen is deze hulp zeer waardevol om de school met succes af te ronden. De vrijwillige coaches krijgen een gedegen training en intervisie, wat bijdraagt aan de succesvolle resultaten van Coach4you. De Provincie Groningen heeft grote waardering voor deze aanpak en de maatschappelijke betrokkenheid van de coaches.

Dorpshuis Weersterheem
Het dorpshuis in Garrelsweer bestaat 25 jaar en wordt door een grote groep vrijwilligers in stand gehouden. Of het nu gaat om onderhoud, schoonmaak, bardienst, het organiseren van activiteiten of het begeleiden van een uitvaart: het wordt allemaal gedaan door vrijwilligers. Momenteel wordt Weersterheem ingrijpend verbouwd en ook daarbij steken de vrijwilligers flink de handen uit de mouwen en worden allerlei ludieke inzamelingsacties gehouden om het dorpshuis te steunen.
De betrokkenheid bij de eigen vrijwilligers en het enthousiast maken van nieuwe vrijwilligers is daarbij bijzonder. De provincie vindt het lovenswaardig dat de vrijwilligers zoveel inzet tonen voor het dorpshuis en gezamenlijk de schouders eronder zetten om het dorp leefbaar te houden voor jong en oud.

Vakantieweek Uithuizermeeden
De Stichting Vakantieweek Uithuizermeeden is al 35 jaar actief en bestaat uit 35 jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar, die ieder jaar opnieuw een spetterende vakantieweek organiseren voor alle leeftijden. Met fiets- en kanotochten, poppenkast en tienercabaret is er voor elk wat wils. De stichting weet ook steeds nieuwe jongeren te betrekken bij de organisatie en uitvoering van de week. Het enthousiasme is daarbij zo aanstekelijk, dat er zelfs een vrijwilligersstop is ingesteld. De provincie heeft bewondering voor de vrijwillige inzet van de jongeren uit Uithuizermeeden en voor de manier waarop zij leeftijdsgenoten betrekken. Een goed voorbeeld van een club jongeren die ieder jaar iets bijzonders neerzet.

Internetstemmen
Uit 126 aanmeldingen heeft de jury 6 genomineerden geselecteerd, waarop gestemd kon worden op deze website. Totaal zijn er 2806 stemmen uitgebracht die richtinggevend waren voor de jury bij het toekennen van de prijzen. Bij het jongerenvrijwilligerswerk kreeg Vakantieweek Uithuizermeeden de meeste stemmen (939), in de andere categorie was dat Dorpshuis Weersterheem met 569 stemmen, gevolgd door Coach4you met 385 stemmen.

Extra Waarderingsprijzen
Drie genomineerden zijn niet in de prijzen gevallen. Maar als blijk van waardering voor het werk dat deze vrijwilligers belangeloos doen, heeft de provincie hen een extra waarderingsprijs toegekend van elk 1500 euro. Het gaat daarbij om de Groninger gastouders van Europa Kinderhulp, de jongeren van culturele organisatie Nutopia uit Borgercompagnie en studentenvereniging Aeolus die zeilvakanties organiseert.

3 november 2008