Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Oudste collectant van Nederland trapt landelijke collecteweek Alzheimer Nederland af in Koopgoot Rotterdam

Bunnik, maandag 3 november 2008 ­ Vanmiddag om 14.00 uur geeft Koos, de oudste collectant van Nederland in de Koopgoot in Rotterdam het startsein voor de landelijke collecteweek van Alzheimer Nederland. Koos is weliswaar 96 jaar, maar beschikt over `award-winnende' technieken als het gaat om collecteren. Hij verloor zijn echtgenote aan de ziekte van Alzheimer. Hij legt vanmiddag het laatste puzzelstuk van een wel heel bijzondere puzzel. De collecteweek van Alzheimer Nederland vindt plaats van 3 t/m 8 november 2008.

Koos gaat het startsein voor de collecteweek geven door het laatste puzzelstuk te leggen van een puzzel die het huidige Rotterdam met het historische Rotterdam verbindt. De puzzel toont een beeld van het vooroorlogse Rotterdam en het nieuwe Rotterdam. In de puzzel is te zien dat het nieuwe stadsbeeld (de Erasmusbrug) vervaagd wordt door het oude stadbeeld (de Willemsspoorbrug). Door het leggen van de puzzelstukken ontstaat een beeld dat vergelijkbaar is met het ziekteverloop van Alzheimer. Iemand met Alzheimer kan geen nieuwe informatie meer opslaan. Naarmate de ziekte vordert verdwijnen ook herinneringen aan een verder verleden. De oudste herinneringen blijven dus het langst bestaan. Na het leggen van de puzzel start de collecte waarbij Koos en andere collectanten van Alzheimer Nederland het winkelende publiek in de Koopgoot om een bijdrage voor het werk van Alzheimer Nederland zullen vragen.

Gea Broekema, algemeen directeur Alzheimer Nederland: "Het aantal mensen met dementie stijgt de komende jaren explosief door de vergrijzing. Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. Vergeetachtigheid is maar het begin. Als je dementie hebt, verlies je alle grip op de werkelijkheid. Daarom is er meer wetenschappelijk onderzoek naar dementie noodzakelijk. En daar is geld voor nodig. Veel geld. Maar dementie mag gewoon niet ongeneeslijk blijven."

Alzheimer Nederland is een gezondheidsfonds met CBF Keur, dat zich al bijna 25 jaar inzet voor mensen met dementie en hun naaste omgeving. Dit doet Alzheimer Nederland door het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging. Alzheimer Nederland is volledig afhankelijk van particuliere giften.