Ingezonden persbericht


(vak- en lekenpers)
Nieuw: Connect, mijn astma-COPD online

Connect biedt een nieuwe vorm van ondersteuning aan communicatie tussen huisarts en patiënt met astma of COPD.

Huisartsenzorg is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Mede door de opkomst van het internet informeert de patiënt zichzelf in toenemende mate over zijn ziekte. Ook is er vanuit de huisarts meer aandacht voor de gevolgen op het dagelijks leven van de patiënt met een chronische ziekte zoals astma en COPD. Connect combineert deze trends door het bieden van een online dagboek aan de (chronische) astma of COPD patiënt: www.mijnastmaonline.nl en www.mijncopdonline.nl.

In het online dagboek geeft de patiënt aan welk doel hij met zijn behandeling wil bereiken; hoeveel hinder hij van zijn astma of COPD op dat moment ondervindt en stelt eventuele vragen via het eConsult aan zijn arts of praktijkondersteuner. Deze behandelaren kunnen het dagboek inzien en vragen beantwoorden.

Persoonlijk doel en controle
Connect biedt de patiënt de mogelijkheid een persoonlijk doel te kiezen, zoals bijvoorbeeld een ongestoorde nachtrust. Elke patiënt kiest dus zijn eigen doel en kan in de loop van de tijd volgen of dit doel wordt bereikt. Ook is er een dagboek beschikbaar waarin de patiënt noteert hoeveel last hij heeft van de gevolgen van astma of COPD . Hiervoor kan hij gebruik maken van korte, gevalideerde vragenlijsten (ACQ resp. CCQ). Op die manier wordt niet alleen duidelijk voor patiënt en behandelaar in hoeverre het persoonlijke doel bereikt wordt, maar ook in hoeverre het astma of COPD onder controle is.

Arts kijkt mee en vult zijn bevindingen in
De arts of praktijkondersteuner meldt de patiënt online aan en geeft aan of het astma of het COPD dagboek moet worden gestart. De arts of praktijkondersteuner kan zelf ook zijn eigen bevindingen noteren. Vragen van patiënten kunnen worden beantwoord via het eConsult. Het eConsult kan ook door de arts worden gebruikt om bijvoorbeeld na te gaan of de behandelafspraken goed begrepen zijn. Het eConsult is een declarabele verrichting.

Contact
Meer informatie via de website www.mijnastmaonline.nl of www.mijncopdonline.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van de website. Een praktijk aanmelden kan via de helpdesk op werkdagen op telefoonnummer: 0162-520 964 of per e-mail: info@gezondheidsmeter.nl.