Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


|Persinformatie                                |             |
|                                              |             |
|Datum: 3 november 2008                        |             |
|Kenmerk: kt236                                |             |
NOS wekt Nederlander met SMS na keuze president

Alle Nederlanders die dat willen, kunnen zich via een sms-je laten wekken zodra er in de nacht van dinsdag op woensdag een nieuwe president is gekozen. Deze gratis sms-service (activeren door 'VS' te sturen naar tel. nr. 9090) is vooral bedoeld voor hen die niet de gehele nacht de live NOS-uitzendingen op Nederland 1, Radio 1 of www.nos.nl/amerikakiest willen of kunnen volgen. Voor wie dat wel doet, zit een grote ploeg van NOS Nieuws klaar voor rechtstreekse uitzendingen vanuit restaurant The Occidental in Washington DC.

NOS-Televisie: 00.00 - 09.00 uur, Nederland 1
Live verslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen onder de naam NOS Amerika Kiest. Presentatie: Philip Freriks en Eva Jinek. In restaurant The Occidental, op schootsafstand van het Witte Huis, ontvangen zij een groot aantal uiteenlopende gasten uit binnen- en buitenland, onder wie Marc Chavannes, hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en oud Amerikacorrespondent voor NRC Handelsblad en Herman Wijffels, tot 1 november dit jaar bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington DC. Met schakelingen naar NOS-verslaggevers Marieke de Vries (Phoenix), Gerri Eickhof (Chicago) en Kees van Dam (Washington). Correspondent Eelco Bosch van Rosenthal is gedurende de nacht de spin in het web van alle berichtgeving en geeft duiding en achtergronden bij de uitslagen. Vanaf 06.00 uur wordt er samengevat en teruggeblikt op de afgelopen nacht. Ieder half uur is er een NOS Journaal.

NOS Radio: 00.00 - 09.30 uur, Radio 1
Live verslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Presentatie: Lucella Carasso en Chris Kijne ontvangen tal van gasten, eveneens in restaurant The Occidental. Correspondent Ron Linker duidt de uitslagen. Verslaggevers Mattijs van de Wiel en Joris van de Kerkhof doen de hele nacht live verslag vanuit de hoofdkwartieren van beide kandidaten in Chicago en Phoenix. Verslaggever Jeroen Wielaert volgt de uitslagen bij een gewone Amerikaanse burger thuis op de bank. Ieder half uur is er een nieuwsblok met het laatste verkiezingsnieuws. Vanaf 06.00 uur (NOS Radio 1 Journaal) updates en samenvattingen van de afgelopen nacht.

NOS Internet: www.nos.nl/Amerika kiest
Via www.nos.nl/amerikakiest zijn de verkiezingen live te volgen. Zowel de uitzendingen van Radio 1 en Nederland 1 zijn hier live te zien, als ook de beelden van de Amerikaanse nieuwszenders Fox en CBS. Verder kunnen de bezoekers van de site de uitslagen per staat live volgen. De meest recente tussenstanden, en een actuele uitleg van de stand van zaken per staat, worden meteen zichtbaar gemaakt op een kaart van de Verenigde Staten. Natuurlijk is ook veel ruimte voor al het verkiezingsnieuws en -achtergronden in video, audio en tekst.

NOS Mobiel: SMS-service
De NOS stuurt een gratis sms-bericht, zodra de naam van de nieuwe president bekend is. Aanmelden voor deze service kan door het sturen van een sms-bericht met de tekst 'VS' naar telefoonnummer 9090.


Noot voor redacties


Nederlandse Omroep Stichting (NOS)