Provincie Zuid-Holland

Polder Roxenisse voorgedragen als alternatief voor oostelijk deel Zuiderdieppolders

Alternatief voor provincie bespreekbaar, westelijk deel niet ter discussie

De Polder Roxenisse is door de regio voorgedragen als alternatief voor het oostelijk deel van de Zuiderdieppolders. Op die manier zou geschikte landbouwgrond kunnen worden gespaard. Roxenisse grenst aan de slikken van Flakkee in het westen en aan de golfbaan van Melissant in het oosten. De grond in deze polder is minder geschikt voor de akkerbouw dan de grond van de Zuiderdieppolders. Het besluit om op Goeree Overflakkee 400 hectare nieuwe natte natuur aan te leggen blijft gehandhaafd.

Voor de provincie is het alternatief bespreekbaar. Gedeputeerde Joop Evertse (ChristenUnie) had bij de besluitvorming in Provinciale Staten al toegezegd om serieus te kijken naar uitwerkingen die op meer draagvlak kunnen rekenen. "Ik ben blij dat de streek constructief meedenkt en met ideeën komt voor een oplossing", aldus Evertse. Of het voorgedragen alternatief uitvoerbaar is, wordt de komende weken onderzocht. Voorwaarde is dat de natuurontwikkeling in het westelijke deel van de Zuiderdieppolders snel wordt aangepakt.

Uitgangspunten en voorwaarden
Het alternatief kan als volgt in de bestaande plannen ingepast worden:
*ontwikkeling van in totaal 400 ha nieuwe natuur op Goeree-Overflakkee met een belangrijke recreatieve waarde;
*het westelijk deel van de Zuiderdieppolders (tot aan de Heuvelweg) wordt zoute/brakke getijdennatuur;
*aanleg van de zoetwatervoorziening in de gehele Zuiderdieppolders;
*goede afspraken met agrariërs in het oostelijk deel van de Zuiderdieppolders over voorkomen van verzilting;
*het waterschap Hollandse Delta moet straks in het Zuiderdiep aan de Kaderrichtlijn Water kunnen voldoen. Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden van de voorgedragen alternatieve locatie en de gevolgen voor de kosten van het project. Voorlopig blijft ook het oostelijke deel in beeld. Als het alternatief politiek en technisch niet haalbaar blijkt, dan worden alsnog de oorspronkelijke natuurplannen uitgevoerd. Einde van dit jaar hoopt gedeputeerde Evertse hierover duidelijkheid te geven.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 6622