Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 03-11-2008

Internet
WWW.TOP-X.NL

JONGEREN OVER AMERIKA: HAMBURGERS, DIK EN NATIONALISTISCH

De eerste associaties van jongeren bij Amerika zijn 'hamburgers', 'dik' en 'nationalistisch'. Dit blijkt uit een onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, over Amerika en de presidentsverkiezingen. Ruim 2100 jongeren tussen 12 en 24 deden hieraan mee.

Driekwart is geïnteresseerd in de verkiezingsrace. Een grote meerderheid (84 procent) is voor Barack Obama. Zijn huidskleur is (volgens 97 procent) totaal niet relevant. De deelnemers zijn redelijk liberaal in hun opvatting over de hoge leeftijd van John McCain. Ruim veertig procent heeft daar geen problemen mee.

Top-X hield de enquête ook onder 200 Amerikaanse scholieren van het Hoover College in Canton, Ohio. De helft is voor Obama, eenderde voor McCain. Dertien procent heeft problemen met een kandidaat met donkere huidskleur. De helft heeft geen moeite met de leeftijd van McCain.

Amerikaanse scholieren denken bij Nederland aan respectievelijk 'vriendelijk', 'ouderwets' en 'kaas'. Koningin Beatrix heeft een gedeelde plaats met Vladimir Poetin als Nederlands staatshoofd (23 procent). Ook Nicolas Sarkozy (19 procent) wordt veel genoemd.

Jongeren in beide landen denken heel anders over onderwerpen als de doodstraf en religie. Zo is eenvijfde van de Nederlandse respondenten voor de doodstraf; bij de Amerikaanse is dat de helft (54 procent). In Nederland vindt achttien procent religie heel belangrijk; in Amerika is dit 31 procent.

Aardrijkskunde is voor beide landen nog een aandachtspunt. Veertig procent van de Amerikaanse deelnemers denkt dat Nederland op de plaats van Scandinavië ligt. Eenvijfde van de Nederlandse scholieren denkt dat New York de hoofdstad van de Verenigde Staten is. Tachtig procent weet wel dat het Washington is.

Voor meer informatie: www.top-x.nl.




EenVandaag