Socialistische Partij

SP: alle corporatiewoningen moeten in tien jaar energiezuinig zijn


03-11-2008 * De SP stelt in de notitie 'betaalbaar wonen moet betaalbaar blijven' dat gemeente en corporaties harde afspraken moeten maken over het isoleren van bestaande woningen. De energieprijzen stijgen steeds meer waardoor ook het wonen in woning met een lage huur steeds duurder wordt. Juist deze woningen zijn vaak slecht geïsoleerd waardoor huurders ongewild stoken voor de buitenlucht. Dat is volgens de SP extra wrang omdat de bewoners vaak een laag inkomen hebben.

Eelco EikenaarSP-raadslid Eelco Eikenaar: "Volgens het CBS zijn de energieprijzen tussen 2000 en eind 2007 met 75% gestegen en per 1 januari gaat de gasprijs weer met 10% omhoog. Weliswaar is olie de laatste maanden in prijs gedaald, maar dat is niet blijvend. De prijzen zullen weer omhoog gaan. Daarmee ook zal ook de gasprijs verder stijgen aangezien die gekoppeld is aan de olieprijs. Iedereen die toch al weinig te besteden heeft voelt deze pijn dubbel zo hard."

Woningbouwcorporaties en de gemeente volgens de SP harde afspraken maken over het aantal woningen dat de komende jaren energiezuinig gemaakt gaat worden. Eikenaar: "Het college van Burgemeester en Wethouders stelt dat het woningbouwcorporaties wil stimuleren hun woningen energiezuiniger te maken. Volgend jaar komt de gemeente samen met de corporaties met plannen. Dat is wat de SP betreft te vrijblijvend. Er moeten harde afspraken worden gemaakt, vergelijkbaar met hoe dat is gebeurd in het 'Nieuw Lokaal Akkoord' over het aantal te bouwen woningen. In tien jaar tijd moeten wat mij betreft alle Groningse corporatiewoningen energiezuinig zijn. Dus minimaal energielabel B."

Aan het niet halen van de afspraken moeten consequenties worden verbonden. De SP stelt voor de huur van woningen die niet energiezuinig zijn te verlagen. Eikenaar: "Woningen met de energielabels F en G kunnen volgens de woonbond worden gezien als een gebrekkige woning. Voor die woningen moeten gemeente en corporaties afspreken een huurverlaging door te voeren tot de woningen wel energiezuinig zijn." Bij verbetering van de woning moet de huurder volgens de SP de zekerheid hebben dat de woonlasten dalen. De SP stelt een woonlastenwaarborg voor waarin zo objectief mogelijk inzichtelijk wordt gemaakt dat de gerealiseerde besparing op de energiekosten groter is dan de huurverhoging die voor de maatregelen in rekening wordt gebracht. Zo is een huurder zeker van lager woonlasten.