Ministerie van Buitenlandse Zaken

'Europa moet de VS bij internationale zaken betrekken'

03 nov 2008 | De Europese Unie moet de nieuwe Amerikaanse president en zijn regering betrekken bij de oplossing van internationale zaken waarvoor samenwerking meer dan ooit noodzakelijk is. Dat zei minister Verhagen in Marseille na afloop van informeel beraad met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie over de trans-Atlantische relatie.

De Europese ministers pleitten bij de Verenigde Staten voor effectief multilateralisme. Oude en nieuwe bondgenoten zullen samen met de VS de zaken gemeenschappelijk moeten aanpakken, aldus de ministers. Dat betekent ook dat opkomende landen een plaats kunnen en moeten krijgen op het wereldtoneel.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) waarschuwde dat de nieuwe Amerikaanse president bij zijn aantreden in beslag zal worden genomen door veel binnenlandse problemen. 'Het is aan Europa om hem bij de wereld te betrekken. Maar dat vereist van Europa dat we ons als partner van de VS actief zullen moeten opstellen.'

De ministers spraken verder over de rol die Europa en de VS kunnen spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten, in Afghanistan en Pakistan en in de betrekkingen met Rusland. De Europese Unie wil voorkomen dat het vredesproces in het Midden-Oosten door de verkiezingen opnieuw tot stilstand komt.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl