Ingezonden persbericht


NIEUWSBERICHT

Veel animo voor lezing van Juan Navarro Baldeweg, architect van RACM/KadE

Afgelopen maandagmiddag 3 november jl. vond, onder enorme belangstelling, het Architectuurschemercafé plaats, in het nog in aanbouw zijnde, prestigieuze gebouw van RACM & KadE. Er was veel animo bij het publiek om een kijkje achter de schermen te nemen en het verhaal te horen van de Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg. De architect, die voor deze gelegenheid speciaal was overgekomen uit Madrid, vertelde over zijn liefde voor Hollandse wolkenluchten, die hem had geïnspireerd tot de grote glazen gevel aan de voorzijde van het gebouw. Bezoekers van het Architectuurcafé kregen na de lezing van Baldeweg gelegenheid om het gebouw onder begeleiding van een gids te bezichtigen.

Het toekomstige gebouw van RACM & KadE, dat Baldeweg in samenwerking met architectenbureau A+D+P in Amsterdam ontwierp, heeft een zeer karakteristieke vorm en opvallend volume. In het oog springt de golvende, glazen pui. Aan de achterzijde is er sprake van een hoekige, gesloten vorm, met een grote, doosvormige uitsnede. Door het gebruik van veel glas, zowel in het exterieur als in het interieur en door de vele open verbindingen in het gebouw, oogt het gebouw, ondanks zijn grote volume, zeer transparant. Baldeweg koos voor traditionele, duurzame materialen. Ook is het gebouw een voorbeeld van efficiënt energiegebruik.

Organisator Johanna van der Werff: "Voor Amersfoort is dit een gebouw van majeur belang. Niet alleen imponeert het gebouw in zichzelf, dus door zijn architectuur, daarnaast zijn de toekomstige functies van het gebouw van grote importantie. Deze funties, zowel de RACM als KadE, krijgen door het gebouw een upgrade. Je kunt stellen dat functies en gebouw elkaar op een goede manier versterken. De ligging, op het scharnierpunt van de oude binnenstad, naast de Koppelpoort, met het nog te realiseren Eemplein, lag aanvankelijk zeer gevoelig. Het bood Baldeweg echter ook juist een interessante opgave omdat het hoge eisen stelt aan de architectuur. Het ontwerp van Baldeweg is in die zin, denk ik, goed geslaagd. Er is respectvol omgegaan met de historische context, het Zocherpark, terwijl niet is vervallen in traditionalisme".

De keuze voor Juan Navarro Baldeweg als architect van RACM & KadE vond in 2001 plaats, in een Europese architectenselectie onder voorzitterschap van de toenmalige rijksbouwmeester Jo Coenen. Het Rijksgebouw, dat gaat dienen als nieuwe huisvesting van de RACM, de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten en KadE, als het nieuwe expositiegebouw van de Stichting Amersfoort in C, met een focus op moderne en hedendaagse kunst en architectuur. Het gebouw van RACM & KadE wordt naar verwachting in februari 2009 opgeleverd. Een neerslag van de lezing van Juan Navarro Baldeweg is binnenkort te lezen op www.archined.nl.

Fotografie Roel de Vringer, AMFOT.nl

Volgend architectuurcafé
Woensdag 3 december, 20:00 uur in Rohm & Haas, met de nieuwe Amersfoortse Stadsarchitect Noud de Vreeze. Aansluitend het eerste Stadsdebat over Architectuur en Stedenbouw in Amersfoort.

Volgende excursie
Architectuurhoogtepunten in Hilversum op vrijdag 12 december. Programma: bezoek aan het complex Zonnestraal, raadhuis Hilversum, mediapark en Instituut voor Beeld en Geluid. Volgeboekt!

Architectuurcentrum Amersfoort wordt ondersteund door: De Alliantie Ontwikkeling (hoofdsponsor), AG Nova Architecten, Amer Adviseurs BV, Ansems Architecten, Archivice, Blokhuis Braakman Architectenbureau BNA, G 84 Landschapsarchitectuur, Architectenbureau Jonkman en Klinkhamer, J.H.A. Leenders, JINX Architecten, OOKarchitecten, Poolen Architekten, SVP Architectuur en Stedenbouw, Aad Trompert Architectuur en Stedenbouw, Willem van Winsen Architecten, Han van Zwieten Architecten BNA, 9°architecture

Ook sponsor worden? Mail naar: j.vanderwerff@kadeamersfoort.nl

******

Architectuurcentrum Amersfoort - Armando Museum - KadE (opening 2009) - Museum Flehite maken deel uit van de stichting Amersfoort in C. Het Architectuurcentrum is onderdeel van KadE.

ARCHITECTUURCENTRUM AMERSFOORT
kantoor: Lieve Vrouwekerkhof 13
3811 BS Amersfoort

T 033 460 30 86
j.vanderwerff@kadeamersfoort.nl www.kadeamersfoort.nl