Volksdiergeneeskunde in het Limburgs Museum & Publicatie


Expositie en Publicatie over Volksdiergeneeskunde

VENLO/LEIDEN, 20081103 -- Van 1 november tot en met 11 januari aanstaande laat het Limburgs Museum te Venlo een expositie zien over volksdiergeneeskunde getiteld Vóór de veearts kwam... Volksdiergeneeskunde van weleer. De getoonde gebruiksvoorwerpen en verhalen hebben te maken met volksdiergeneeskunde in de negentiende en vroege twintigste eeuw, een onderwerp dat zich in een grijs gebied bevond tussen religie, bijgeloof en de eerste diergeneeskunde. Bij de expositie is een publicatie uitgebracht waarin verhalen gepresenteerd worden zoals Hutschemakers deze bij Limburgse boeren heeft opgetekend. Hieraan is een groot aantal foto's van originele voorwerpen en documenten toegevoegd. Dit maakt het boek tot een waardevolle bronnenpublicatie.

Deze unieke verzameling is in twintig jaar tijd bijeengebracht door Servais Hutschemakers. Hij is zelf boer geweest, maar was gefascineerd door het verleden. Daarom bezocht hij Limburgse boeren op zoek naar oude tradities en gebruiken. De verzameling van Hutschemakers is zeer goed gedocumenteerd met verhalen die de gebruikers van de verschillende voorwerpen, of hun nazaten, hebben verteld.

Bij de expositie is een publicatie uitgebracht waarin waarnemingen en verhalen gepresenteerd worden zoals Hutschemakers deze bij zijn bezoeken aan boeren heeft opgetekend. Hieraan is een groot aantal foto's van originele voorwerpen en documenten toegevoegd. Dit maakt het boek tot een waardevolle bronnenpublicatie. De lezer maakt kennis met aandoeningen als "verruptheid", "melkkoorts" en "krauwage" en met handelingen die ter genezing uitgevoerd werden. Zo plaatste men kaarsen, afbeeldingen van heiligen en souvenirs van bedevaartsplaatsen in de stal en liet men zieke dieren zegenen. Daarnaast werden vaak geneeskrachtige dranken, kruiden en andere natuurproducten gebruikt om het vee te genezen, maar men verrichtte ook handelingen als aderlaten en etterdracht. Diverse registers achter in het boek maken het mogelijk om op verschillende manieren de inhoud te doorzoeken. Er is bijvoorbeeld een overzicht van voorkomende plaatsnamen, van planten- en kruidennamen en van (volks-)diergeneeskundige termen. Vóór de veearts kwam... Volksdiergeneeskunde van weleer is verkrijgbaar in het Limburgs Museum en via de uitgever: www.sidestone.nl





Sidestone Press