Blinden starten petitie tegen ontoegankelijke OV-Chipkaart


De OV-Chipkaart, een sluipaanslag op reismobiliteit visueel gehandicapten

AMSTERDAM, 20081103 -- Een groep visueel gehandicapten, actief in het Internetforum Anders-Kijken, is het "gedoe" rond de OV-chipkaart zat. Zij zijn op 30 oktober gestart met een petitie, waarmee zij staatssecretaris Huizinga vragen om een OV-Chipkaart tegen het nultarief. Daarmee kunnen visueel gehandicapten gratis reizen, zonder geconfronteerd te worden met ontoegankelijke kaartjesautomaten, financieel risico door foutief uitchecken en problemen bij het vinden van een uitcheckpunt. De petitie is gestart op 30 oktober 2008, nadat bekend werd dat de strippenkaart in de metro zou worden afgeschaft, en loopt voorlopig tot 1 januari 2009. Daarna zal de petitie aangeboden worden aan staatssecretaris Huizinga.

Al vanaf het begin trachten de forumleden bij de betrokken instanties te bereiken dat het gebruik van de OV-Chipkaart zo wordt aangepast, dat die ook voor visueel gehandicapten bruikbaar is. Resultaten blijven echter uit. De officiële vertegenwoordigers, Vizirs en CG-Raad, bereiken in het overleg dat al heel lang wordt gevoerd vrijwel niets.

"Blinden en slechtzienden dreigen nu de dupe teworden van het OV-Chipkaart systeem, zowel vervoerders als overheid zijn hun beloftes aan deze groep niet nagekomen. Een compensatie in de vorm van een OV-Chipkaart tegen nultarief of 100% kortingskaart, lijkt ons dan ook meer dan redelijk", aldus Peter Verhoeven woordvoerder van de initiatiefnemers.

De petitie is gestart op 30 oktober 2008, nadat bekend werd dat de strippenkaart in de metro zou worden afgeschaft, en loopt voorlopig tot 1 januari 2009. Daarna zal de petitie aangeboden worden aan staatssecretaris Tineke Huizinga, belast met de invoering van de OV-Chipkaart. Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat maakte vorige week bekend, dat de strippenkaart in de rotterdamse metro per eind januari 2009 wordt afgeschaft.

"Dat is echt een klap in het gezicht van blinden en slechtzienden". Zegt Verhoeven. "Vorige maand beloofde ze de consumentenorganisaties nog dat er geen definitieve introductie van de OV-Chipkaart zou komen als er geen oplossing voor visueel gehandicapten was. Haar toezegging de strippenkaart naast de OV-Chipkaart te zullen handhaven zolang er geen goede aanpassing is voor verantwoord gebruik van de OV-Chipkaart door visueel gehandicapten, heeft ze daarmee gebroken."

De OV Chipkaart is puur op mensen die goed kunnen zien ingesteld. Dit betekent dat alle uit te voeren handelingen voor niet- of slechtzienden een belemmering, zo geen onmogelijkheid vormen: zien of je goed hebt uitgecheckt, zien hoeveel is afgeschreven van je saldo, zien hoeveel saldo er nog op de OV-Chipkaart staat, zien om de lezers voor in- en uitchecken te kunnen vinden, zien om een treinkaartje op de OV-Chipkaart te krijgen.
Als je niets ziet, zijn deze handelingen feitelijk onmogelijk.

Tot nu toe hebben de vertegenwoordigers van visueel gehandicapten Viziris en CG-Raad, ingezet op het toegankelijk maken van het OV-Chipkaart systeem. In OV-Chipkaart pilot gemeente Rotterdam zijn in de metro bijvoorbeeld geleidelijnen gelegd naar extra brede poortjes, zodat men er ook met een blindengeleidehond makkelijk door kan. De RET ontving hiervoor zelfs een prijs.

"Dit soort aanpassingen zijn hard nodig en ook op dat punt zie ik in de rest van Nederland vrijwel niets gebeuren", zegt Verhoeven. "Maar met dit soort aanpassingen, maak je de OV-Chipkaart op zichzelf nog niet toegankelijk."

Visueel gehandicapten zonder begeleider kunnen nu op vertoon van hun geleidekaart zonder boete een kaartje bij de conducteur in de trein kopen. Deze regeling heeft de NS ingevoerd, omdat op veel stations geen kaartjes meer via een loket verkocht worden, maar alleen verkrijgbaar zijn uit een voor visueel gehandicapten ontoegankelijke kaartjesautomaat.

Op NS stations waar straks poortjes komen, moet je al een kaartje gekocht hebben voordat je in de trein stapt, anders kom je het poortje gewoon niet door. Hoe krijgen visueel gehandicapten een kaartje op hun OV-Chipkaart geladen? De NS is druk bezig met het verspreiden van de OV-Chipkaart via de NS kortingskaart, maar een antwoord op deze vraag heeft zowel hebben zowel de forumleden als de organisaties nog niet gekregen.

"De OV-Chipkaart maakt zelfstandig reizen door visueel gehandicapten in het openbaar vervoer vrijwel onmogelijk", stelt Verhoeven. "Ik kan dit een beetje moeilijk rijmen met het streven van dit kabinet om meer mensen uit de WaJong en WAO aan het werk te krijgen. Hoe moeten die straks op hun werk komen?".

De hindernissen van het OV-Chipkaart systeem, kunnen worden ondervangen door voor visueel gehandicapten het nul-tarief in te voeren. Dit kan overigens heel eenvoudig door hun begeleiderskaart tot een doorlopend abonnement op allle vervoersmiddelen te maken.
De indicatiestelling is dus al gedaan. Daarnaast moet er voor gezorgd worden, dat daar waar straks poortjes komen, deze ook toegankelijk zijn voor visueel gehandicapten.

Meer informatie:

Petitie
www.axci.nl/axci/index.php?ln=ned&show=petitie&id=3349

www.axci.nl is een gratis website voor mensen die een digitale handtekeningenactie willen starten.
Inmiddels hebben 250 mensen deze petitie ondertekend.

Internetforum Initiatiefnemers anders-kijken:
groups.yahoo.com/group/anders-kijken/

In het forum Anders-kijken wisselen ongeveer 100 visueel gehandicapten uit Nederland en België hun ervaringen uit op het gebied van toegankelijkheid van lectuur, informatie, Internet, mobiliteit en werk.

Vooral het onderwerp OV-Chipkaart komt vaak aan de orde en roept veel emoties op. Als visueel gehandicapte is gebrek aan mobiliteit een ernstig probleem.

De initiatiefnemers van deze petitie, zijn allemaal zeer actief in het Anders-kijken forum.

Viziris en OV-Chipkaart:
www.viziris.nl/lobbytrajecten/lobbytrajecten/ov_chipkaart.html

Viziris is de netwerk organisatie van mensen met een visuele beperking en is deelnemer aan het landelijk overleg OV-Chipkaart.

Viziris was betrokken bij diverse OV-chipkaart pilot projecten, metname in de rotterdamse metro. Viziris heeft m.b.t. het OV-Chipkaart systeem een grote lijst met knelpunten op gesteld.





Blinden en Slechtzienden van Internet forum Anders-kijken