Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders sluit Afghanistan-reis af: Plannen worden werkelijkheid

03 nov 2008 | Minister Koenders heeft in een gesprek met de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken van Afghanistan, Hateef Atmar, aangedrongen op een snelle hervorming van het politieapparaat in Afghanistan.

Ontwikkelingssamenwerking betaalt mee aan de hervorming van de politie .'De bevolking verwacht van de regering dat de veiligheidssituatie verbetert. Zonder een goede politiemacht is veiligheid voor de Afghaanse bevolking een illusie', aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Veiligheid en goed bestuur waren twee steeds terugkerende thema's tijdens het bezoek van Koenders. 'In mijn gesprek met het ministerie van lokaal bestuur heb ik benadrukt dat de rotte appels uit het bestuursapparaat moeten worden verwijderd. Het spreekt vanzelf dat het benoemingenbeleid de verantwoordelijkheid is van de Afghaanse regering, maar er zijn grenzen wat betreft de Nederlandse regering. Met mensen die worden verdacht van allerlei dugssmokkel willen we niets te maken hebben', aldus de minister. Koenders had waardering voor de benoeming van een aantal nieuwe ministers op sleutelposten, 'maar op lokaal niveau merken we daar nog te weinig van', aldus Koenders.

Koenders vindt dat de Nederlandse betrokkenheid in Uruzgan haar vruchten begint af te werpen. 'Het verschil met een jaar geleden, toen ik voor het laatst in Uruzgan was, is duidelijk zichtbaar.' Zo bracht Koenders als eerste Nederlandse bewindspersoon een bezoek aan Chora, alwaar hij een gesprek had met plaatselijke autoriteiten en tribale leiders.

Ontwikkelingsorganisaties hebben door de verbeterde veiligheidssituatie in Uruzgan hun programma's aanmerkelijk kunnen uitbreiden. Zo opende de minister een nieuwe school en heeft bijna de gehele bevolking van Uruzgan voor het eerst toegang tot basisgezondheidszorg. Er zijn 147 gezondheidsposten en 50.000 kinderen hebben zich als leerling ingeschreven voor de lagere school. Er moeten echter meer vrouwelijke leraren komen zodat er meer meisjes naar school kunnen. Kritisch was de bewindsman over het gebrek aan economische vooruitgang in Uruzgan. Daar zal meer aandacht aan moeten worden besteed in het ontwikkelingsprogramma, aldus Koenders.

Buitenlandse zaken heeft momenteel twaalf medewerkers die permanent werkzaam zijn in Uruzgan. Voor de zomer volgend jaar zal het Provinciale Reconstructie Team (PRT) niet langer door militairen, maar door burgers worden geleid. Koenders is zeer te spreken over de samenwerking met Defensie. 'Niet alleen de inzet van militairen, maar ook die van ontwikkelingswerkers leiden tot ontwikkeling van deze straatarme provincie en uiteindelijk tot grotere veiligheid. Er is geen louter militaire oplossing mogelijk voor het conflict in Afghanistan,' aldus de minister.

Koenders heeft tijdens zijn bezoek ook een drietal overeenkomsten getekend. De eerste overeenkomst is gericht op kiezersregistratie met het oog op de presidentsverkiezingen van volgend jaar. De voorbereidingen voor deze verkiezingen zijn in volle gang. De tweede overeenkomst is gericht op de versterking van het lokale bestuur en de derde betrof een bijdrage aan het Wereldvoedselprogramma (WFP). De plaatselijke WFP-vertegenwoordiger was erg blij met de tijdige Nederlandse toezegging omdat op deze wijze Afghanen in afgelegen gebieden tijdig van voedsel kunnen worden voorzien alvorens de winter invalt.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde dossiers

* Afghanistan