Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Studenten en starters onverminderd positief over eigen kansen op de arbeidsmarkt

Utrecht/Amsterdam, 3 november 2008 - Tijdens het grootste landelijke carrière-evenement in het najaar, het Sp!ts Nobiles Careerevent, was onder hoogopgeleide starters van pessimisme over hun carrièrekansen weinig te merken. Maar liefst 61% van de laatstejaars studenten denkt binnen 3 maanden na afstuderen een baan te hebben.

Dat blijkt uit onderzoek dat onder ruim 700 bezoekers van het Spits Nobiles Careerevent is gehouden. Zo'n 15% denkt trouwens al binnen een maand onder de pannen te zijn. Deze positieve stemming was ook duidelijk te merken op de vloer van deze succesvolle beurs afgelopen vrijdag en zaterdag in de Jaarbeurs Utrecht.

Ook over het mogelijke effect van de kredietcrisis overheerst het optimisme. Maar liefst 79% denkt dat de crisis zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt niet beïnvloedt. Met de stelling "Dipje in de arbeidsmarkt? Ze staan nog steeds om mij te springen!" is 39% het roerend eens, en het ietwat pessimistische "Dat wordt niks, dat vinden van die passende, uitdagende, werk-privé-in-balans-baan!" kan slechts op bijval van 4% rekenen.

Het optimisme van de starters, laatstejaars studenten en young professionals stond in schril contrast met de uitspraken die financieel goeroe Willem Middelkoop deed tijdens zijn Ronde Tafel Sessie op de beurs. "Helaas zijn de pessimisten in deze crisis de realisten", zei hij en "In 2009/2010 zullen wij hier echt persoonlijk merken dat het veel slechter gaat met de economie. Wel worden we een beetje gered door de vergrijzing (...) en zullen we grote werkloosheid kunnen vermijden."

Middelkoop dacht wel mee met zijn hoogopgeleide gehoor en gaf praktische raad: "Ontwikkel iets in jezelf wat bijzonder is en probeer daar in uit te blinken. (...) Als je je 10 jaar lang iedere avond verdiept in een onderwerp is dat meer waard dan welk diploma dan ook."

Het Sp!ts Nobiles Careerevent is het grootste carrière-evenement voor hoogopgeleiden in het najaar. Duizenden laatstejaars wo en hbo en young professionals met onder andere een financiële, economische, technische, juridische en ICT-achtergrond komen naar de beurs om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt en om de meest uiteenlopende werkgevers (dit jaar 185) persoonlijk te ontmoeten.

"Vorig jaar bezocht ik dit evenement omdat ik me als student technische bedrijfskunde oriënteerde op een baan in de logistiek of techniek. Intel sprak me aan omdat het een internationaal technisch bedrijf is, met het logistiek centrum in Nederland. Een maand na de beurs was ik aangenomen. Nu sta ik in de stand waar vorig jaar mijn manager stond!", zegt Mark Crijns, op de stand van Intel.

Maar ook voor bedrijven valt er wat te halen op de beurs. "Deze beurs was voor ons een groot succes. Alleen al op vrijdag hebben we sowieso acht geschikte kandidaten gevonden met wie we verder in gesprek gaan...", aldus Monique Legel van Dell. TTP Groep nam zaterdag iemand aan op de beurs die vandaag is begonnen. Zo snel kan het gaan!

Het inhoudelijke programma van de beurs bestaat uit Ronde Tafel Sessies met topmensen uit het bedrijfsleven en de media, workshops persoonlijke ontwikkeling ('Somotology' van Emile Ratelband was al vol nog voordat de beurs haar deuren opende) en praktische workshops (zoals 'Hoe onderhandel ik over mijn salaris?' door Jack van Minden en 'Speed Reading' van Mark Tigchelaar).

Het Sp!ts Nobiles Careerevent is een initiatief van Sp!ts en Nobiles Media, arbeidsmarktspecialist voor studenten en starters. De Spring Edition van het Sp!ts Nobiles Careerevent vindt plaats op 27 & 28 februari 2009 in de Jaarbeurs in Utrecht. Info op www.careerevent.nl.

Noot voor de redactie,