Apenheul


Apenheul weer dicht voor de winter

Apenheul Seizoen 2008: Nieuwe publiekstrekkers en veel apenbaby's

De winter staat voor de deur en dus is Apenheul weer gesloten voor de koudste maanden van het jaar. Het jaar 2008 stond in het teken van Amazonia, tientallen baby's en niet te vergeten, de Apenheul Wereld Weken: Mooi Madagaskar! Maar het jaar is nog niet om. En een stille winterslaap belooft het niet te worden. De werkzaamheden in het apenpark gaan gewoon door. Apen moeten gevoerd en verzorgd worden en Apenheul bereidt zich alweer voor op een nieuw seizoen.

Een jaar vol veranderingen...
In 2008 is er veel gebouwd in Apenheul. Op de touwbruggen, klimtorens en wiebelbruggen van de MekranotiTrail kunnen (jonge) bezoekers beleven hoe het is om als aap te klimmen en te klauteren. De 200 meter lange Amazonebrug slingert langs verschillende apeneilanden. Bezoekers krijgen nu een bijzondere kijk op de slingerapen, bonobo's en witschouder capucijnapen. Over een deel van de brug is dit seizoen ook de Amazonia-volière voltooid. In de volière vliegen, tussen het aanwezige groen, de beekjes en bezoekers, verschillende Zuid-Amerikaanse vogels vrij rond; zoals koereigers, kwakken en guans.

...en veel jonge dieren
Apenheul mocht dit jaar ook een groot aantal jonge dieren verwelkomen. Bij de doodshoofdaapjes zijn maar liefst 31 baby's geboren! Zilverrug Jambo werd vader van een zoon (Wimbé) en een dochter (Lembo'e). De capucijnapen, brulapen, roodbuikmaki's, wolapen, witgezicht oeïstities, keizersnorrebaard tamarins, springtamarins, rode titi's, mantelaapjes, katta's, Javaanse langoeren, Berberapen en leeuwaapjes hebben ook allemaal baby's gekregen. Al met al een gezellige drukte.

Op naar 2009
Tijdens het Apenheul seizoen 2009 worden weer veel baby's verwacht. In de grote groep doodshoofdaapjes zal weer een geboortegolf plaatsvinden, gorillavrouwtje Mintha is in het voorjaar uitgerekend en bij andere apen worden waarschijnlijk ook veel baby's geboren. Het apenpark blijft vernieuwen. Bijvoorbeeld met het Amazoniagebied. Drie gebieden worden samengevoegd tot één groot Amazonia. Het Apenboompad, waar bezoekers op 'aaphoogte' beleven hoe het is om als aap hoog in de bomen te leven, vormt samen met de Amazonebrug en de Amazonia-volière één van de drie gebieden. Het tweede reeds voltooide gebied is het Boliviaanse doodshoofdaapjesgebied, met de nieuwsgierige loslopende aapjes. Het tussenliggende gebied zal in de toekomst de twee bestaande gebieden met elkaar verbinden. Uiteindelijk zijn alle Zuid-Amerikaanse apen van Apenheul in Amazonia te zien.

In 2009 is Apenheul dagelijks geopend van 1 april tot en met 1 november.