Ingezonden persbericht


Enerverend slot van de Twenterally brengt Timo
van der Marel de overwinning

Schiphol-Rijk, 3 november 2008 - Het venijn zat hem in de staart van de Twenterally, de slotwedstrijd van de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup 2008. Hermen Kobus lag ferm aan de leiding, maar werd op de laatste klassementsproef verrast door een spekgladde bocht en gleed in een sloot. Timo van der Marel was er als de kippen bij om de hoofdprijs in ontvangst te nemen. Routinier Corné Damen pikte vervolgens in Hengelo de tweede plaats op, gevolgd door Frank Cruts.

Kersvers kampioen Mark Nieuwlaar liet in Hengelo verstek gaan en dat werd door zijn collega Mitsubishi-rijders danig betreurd. Desondanks draaide het wederom uit op een enerverende strijd op de, door regen en afgevallen bladeren spekglad geworden, Twentse weggetjes. André Hof was de eerste die sneuvelde. In de Nederlandrally nog knap derde, in de Twenterally al op de 7e klassementsproef in een greppel. Intussen had Hermen Kobus een ongelooflijk hoog tempo ontwikkeld, waarmee hij de concurrentie met grote passen op afstand reed. De debutant werd dit keer bijgestaan door André Schonenwolf, de nestor onder de Nederlandse rallynavigatoren. "Hermen gaat echt heel goed. Hij heeft een natuurlijk gevoel voor snelheid en het lijkt bij hem alsof het hem helemaal geen moeite kost. Een echt talent dus. Je kunt zien dat hij al op hele jonge leeftijd met rijden is begonnen", loofde Schoonenwolf, die al heel wat rallyrijders voorbij heeft zien komen. Het zag er dan ook tot aan de laatste KP naar uit dat Kobus in sneltreinvaart de rally zou gaan winnen. Maar daar werd hij verrast door een wel heel erg gladde bocht, waar ook al eerdere equipes in de problemen waren gekomen. Voor de Tukker het goed en wel besefte lag hij, met de finish in zicht, klemvast in een diepe sloot. "Niet te geloven. We hadden hem in de tas. En dan dit. In plaats van tweede in het kampioenschap is het nu een nietszeggende vierde plaats. En is mijn rallytoekomst op slag onzeker geworden. Ik baal enorm".
Timo van der Marel kwam zo toch nog aan zijn tweede zege. De KNAF Talent First-rijder had het op de eerste KP flink laten liggen maar herpakte zich op kranige wijze. Eenmaal ging ook hij in de fout op het spekgladde zaterdagse parcours, maar op de zondagetappe dichtte hij op 5 KP's het gat met maar liefst 25 seconden, wat in deze competitieve klasse een prestatie van formaat is. Zijn achterstand voor de laatste KP, die Kobus dus de das zou omdoen, bedroeg nog maar 13 tellen, maar in principe zou je dat eigenlijk niet meer goed kunnen maken. Het bleek dus wel te kunnen.... "Ik heb mezelf na die eerste klassementsproef eens flink toegesproken en dat heeft gewerkt. Samen met Ruud (navigator Strooper, red.) heb ik het tempo flink opgeschroefd. Corné Damen was redelijk makkelijk te achterhalen maar Hermen Kobus leek een hele moeilijke kluif. Toch is het gelukt, waarmee we dit debuutjaar toch hebben kunnen afsluiten met een tweede overwinning", aldus Timo van der Marel.
Routiniers Corné Damen en Ronald Wassink kwamen in hartje Hengelo als tweede over het finishpodium, en dat was meer dan verdiend. Als geen ander weten zij hoe je zo'n listige rally moet `lezen', wat een even degelijk als rustig wedstrijdverloop opleverde. Maar dat had zijn reden. "We hebben in zowel de Hellendoorn- als in de Nederlandrally flink schade gereden en dat is eigenlijk helemaal niets voor ons. Hier in Twente staat er eigenlijk weinig op het spel. Onze tweede plaats in de eindstand lijkt zeker, als we tenminste niet van de weg gaan. Nou, en dat willen we dus juist voorkomen. We hebben onze portie schade wel gehad", verklaarden de Brabanders, die hun degelijkheid in een prima tweede Voor plaats omzetten.

Als derde kwamen Frank Cruts en Frans van den Einden over de finish. Voor Cruts was het pas zijn derde rally met de Mitsubishi Colt en ook voor hem verliep het enerverend. Even voorbij waar André Hof in de greppel lag schoof Cruts in een struik en half in een slootje. "Kennelijk was ik toch even door André afgeleid. We zaten muurvast maar met hulp van het publiek hebben we de Colt eruit gekregen. Het leverde wel een normtijd op waarmee we zomaar dertig seconden kwijt waren. Het was ook heel erg moeilijk. Op zulke onvoorspelbare wegen weet je niks en kun je nergens op rekenen. Het is eigenlijk één groot avontuur", bekende Cruts, die zich op de tweede dag knap naar de derde plaats opwerkte.
Marc van der Heide liep op de vroege zondag blij rond. "Als ik naar de tijden kijk dan zitten we er nu voor het eerst goed bij. Het verschil is niet meer zo groot als voorheen. En dat terwijl het hier allemaal zo onvoorspelbaar en listig is. Het lijkt erop dat alles een beetje op zijn plek begint te vallen", vertelde de enthousiaste Van der heide, die helaas korte tijd later aan zijn auto stond te klussen. Op het Hengelose industrieterrein was hij met een wiel achter een richeltje blijven hangen en prompt moest er een band worden gewisseld, een klus die dik drie minuten kostte. "Ach, it's all in the game. De rest ging ook weer puik. Deze klasse bevalt me prima en ik heb nooit eerder zo zonder zorgen rally kunnen rijden", loofde Van der Heide, die een mooie vierde plaats opstreek. Aan de schier eindeloze pechreeks van Henk Westerbeek kwam ook in Hengelo geen einde. Na de eerste, zaterdagse etappe bedroeg het verschil met de uiteindelijke winnaar Van der Marel slechts 1 seconde. Op het industrieterrein liep dat door sponzig geworden remmen wat op maar aan herstel kwam de equipe niet meer toe. Bij de start van de eerstvolgende KP constateerden de marshalls lekkende benzine en verboden de equipe te starten, waarmee ze uit de rally lagen. "Het bleek een losgeschoten koppeling te zijn. Als ze ons hadden toegestaan even de auto op te krikken had ik het klusje in minder dan een minuut geklaard. Dit is wel erg rigoureus", mopperde Westerbeek begrijpelijk. Het betekende voor de altijd zo betrouwbaar rijdende Voorschotense vliegende postbode vierde nul in acht rally's dit seizoen. "Volgend jaar kan dus alleen maar beter worden", sprak Westerbeek zijn trouwe serviceploeg maar moed in.

Uitslag Twenterally

1. Van der Marel/Strooper 115 km, 14 KP's in 1 uur 18 min. 49
2. Damen/Wassink op 22 sec.

3. Cruts/Van den Einde op 4 min. 16

4. Van der Heide/Hupkens op 5 min. 09

Snelsten op de KP's
Timo van der Marel 7x (waarvan 1 ex aequo);
Hermen Kobus 6x (waarvan 1 e.a.)

2 KP's geneutraliseerd.

Eindstand Mitsubishi Colt Cup 2008

1. Mark Nieuwlaar 122

2. Corné Damen 113

3. Timo van der Marel 102

4. Hermen Kobus 88

5. Mark van der Heide 47

6. Henk Westerbeek 47

7. André Hof 36

8. Clemens Rommens 33 (uit 4 rally's)

9. Frank Cruts 22 (uit 3 rally's)