Ministerie van Defensie

03-11-2008 14:44

LANDELIJKE RAMPENOEFENING WATERPROEF

Vandaag ondersteunde Defensie de aftrap voor deze enorme oefening, die duurt t/m vrijdag 7 november. De bijdrage van Defensie bestaat onder meer uit reddingsacties door middel van boten en Search and Rescue helicopters. Ook worden er pontons en landingsvaartuigen geleverd.

Er wordt een dreigende overstroming van de Nederlandse kust geoefend met de deeloefening Watergolf. Er wordt gespeeld dat een zeer zware stormdepressie met extreem krachtige windvelden de kust nadert. Daarnaast valt in dezelfde periode een springtij. Als gevolg hiervan geven de voorspellingen aan dat extreem hoge waterstanden en golven op de Noordzee mogelijk zijn.

Waterloop 4 november
Op 4 november staat een scenario rond de grote rivieren centraal. Er wordt gespeeld dat het de afgelopen weken stevig heeft geregend in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas. De waterstanden zijn hoog en de rivieren krijgen via Duitsland, Frankrijk en België veel water te verwerken. Door een stevige wind is de waterstand op de Noordzee ook hoog. Hierdoor kunnen de rivieren hun water moeilijk afvoeren. Het benedenrivieren gebied wordt bedreigd.

Waterbassin 5 november
Waterbassin is de onheilspellende naam van de oefening op 5 november. Net als bij de kustoefening op maandag wordt bij deze oefening ook gespeeld dat zich een zware storm bij Groenland ontwikkelt. Maar deze keer blijft het niet bij een dreiging, een dijk bij Lelystad staat op het punt te bezwijken. In de veiligheidsregio Flevoland worden bestuurders en hulpdiensten met dit nieuws overvallen. In ijltempo moeten besluiten worden genomen om de bevolking in veiligheid te brengen.

Waterdamp 6 november
Als een overstroming zich voordoet, is de eerste prioriteit: mensen, dieren en waardevolle zaken in veiligheid brengen. Daarna zullen veel mensen zich gaan buigen over het herstel van het getroffen gebied.

De vierde dag van Waterproef staat geheel in het teken van deze vragen rond de zogenaamde nafase. Het gebied staat onder water, hoe herstellen we de noodzakelijke voorzieningen zodat de bevolking weer terug kan keren naar hun huizen en naar hun werk. Wat moet eerst? Wat kan later. Duurt het lang? Kan iedereen snel terugkeren of moet er opvang voor langere tijd worden geregeld?

Waterschout 7 november
De laatste dag van de landelijke oefenweek Waterproef staat in het teken van risico- en crisiscommunicatie bij overstromingen. Een belangrijk onderwerp. Met risicocommunicatie worden inwoners voorbereid op de gevolgen van een overstroming, voordat er sprake is van een dreiging. Dat kan dus eigenlijk altijd. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de campagne âDenk vooruitâ. Bij crisiscommunicatie is er geen tijd te verliezen. Een overstroming dreigt en overheden moeten de bevolking snel laten weten wat ze kunnen of moeten doen om zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. Maar waterschout gaat verder dan alleen communicatie, een belangrijk onderdeel van deze oefendag is een grote multidisciplinaire reddingsdemonstratie op het Nijkerkernauw bij de gemeente Nijkerk.

Waterschout bestaat uit de volgende onderdelen:


* Oefening crisiscommunicatie in de veiligheidsregioâs Utrecht en Gelderland Midden

* Een oefening met risicocommunicatie voor bestuurders uit Noord-Holland

* Workshop risicocommunicatie voor adviseurs uit de veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek