Gemeente Delft

Delft: poort naar 'Silicon Valley' in 2020

Delft heeft de plicht om in 2020 de poort naar het 'Silicon Valley van Europa' te zijn. Dit is de conclusie van een werkgroep van de ICT-Kring Delft. Deze club van lokale ICT-ondernemers presenteert op maandag 3 november zijn visie op ICT en de gemeente Delft in 2020. Hier heeft wethouder Vuijk tijdens de lustrumreis naar Silicon Valley van de ICT-Kring Delft in maart jl. om gevraagd.

Inspirerende omgeving
Delft heeft de kennis binnen de gemeentegrenzen om deze à la Silicon Valley te ontsluiten naar bedrijven die zich bezig houden met technologieontwikkeling. Delft investeert hiervoor in innovatieve projecten zoals Technologisch Innovatief complex Delft en Science Port Holland. De aanwezigheid van zoveel ICT-kennis en ­expertise geeft de gemeente Delft de mogelijkheid om op het gebied van ICT een voortrekkersrol te spelen, nu en in de toekomst. De ontwikkeling van een nieuw Stadskantoor biedt interessante mogelijkheden om ICT in te zetten om de werkzaamheden van de medewerkers van de gemeente te ondersteunen en de dienstverlening aan burgers, bedrijven en toeristen te optimaliseren.

Visie
De visie geeft een doorkijk naar de gemeente Delft in 2020. Deze schetst een Delft waar overal snelle draadloze verbindingen met het internet beschikbaar zijn. Met deze verbindingen kunnen toeristen holografische informatie vinden over gebouwen want de hele stad is 3D gescand. In elke lantaarnpaal zitten sensoren die detecteren of de lamp stuk is en vervangen moet worden. Bij bouwprojecten wordt elke benodigde vergunning in één keer inclusief andere benodigde vergunningen verstrekt. En tot slot is belastingaangifte onnodig want alle informatie voor die aangifte is al beschikbaar.

Om dit te realiseren moet de gemeente zich blijven ontwikkelen en kennis- en innovatieve bedrijven aantrekken.

Gemeentelijke voorloper
Delft is voorloper op het gebied van elektronische dienstverlening. Reden waarom de gemeente vanaf de start deel uitmaakt van een select gezelschap dat zich "voorhoede gemeente" mag noemen. In samenwerking met de landelijke organisatie EGEM (elektronische gemeente) en andere "voorhoede gemeenten" worden de standaards ontwikkeld voor een betere dienstverlening en een optimale bedrijfsvoering. Dit is passend bij de ambities van een moderne lokale overheid. En sluit aan bij de visie van de werkgroep.

ICT-Kring Delft
ICT-Kring Delft is een platform voor ICT-organisaties in de regio Delft. De stichting heeft als doel om de in de regio Delft aanwezige kennis en ervaring op ICT-gebied bij elkaar te brengen. Op dit moment bestaat de kring uit meer dan honderd deelnemers, waaronder behalve een groot aantal ICT-ondernemingen ook organisaties zoals TNO-ICT, het ICT Research Center van de TU Delft en de Faculteit EWI van de TU Delft.

Ronald Vuijk: "Met een visie op ICT springt de gemeente als het ware over haar eigen schaduw heen, door als voorloper verder vooruit te kijken naar de waarschijnlijke en gedroomde toekomst van de lokale overheid. Een visie die richting geeft aan de wijze waarop de gemeente Delft haar middelen inzet en de samenwerking met andere partijen vorm geeft."

Noot voor de redactie (