Gemeente Purmerend

'Kijk op mogelijkheden' zet mensen aan het werk!

03 november 2008

Wethouder Berent Daan diplomeert eerste groep afzwaaiende cursisten.


Het traject 'Kijk op Mogelijkheden' begeleidt mensen met een bijstandsuitkering - die al lang uit het arbeidsproces zijn of een heel bescheiden arbeidsverleden hebben - naar een toekomst met werk. De gemeente Purmerend werkt samen met Baanstede aan een leuk en leerzaam werkprogramma op maat, waarbij de nadruk ligt op wat mensen kunnen en willen leren. Deze week hebben de eerste vijftien deelnemers hun traject afgerond met een laatste training. Wethouder Berent Daan reikte de cursisten hun certificaten uit.

'Kijk op Mogelijkheden' is bedoeld voor klanten van de afdeling Werk en Welzijn met een bijstandsuitkering. In twee maanden tijd gaan cursisten aan de slag met een werkstage bij Baanstede.Tijdens dit traject wordt gekeken naar de kwaliteiten en eventuele belemmeringen van iemand om te werken. Op de werkvloer zijn specialisten aanwezig om de cursisten te begeleiden en te coachen. Aan het eind van hun werkstage hebben de deelnemers een individueel plan, waaruit blijkt of de vervolgstappen richting zorg, activering of re-integratie gaan.

Naast de werkstage neemt een deelnemer ook twee keer per week deel aan een training. De trainer bespreekt binnen een beschermde omgeving van medecursisten met alle klanten hun positieve ervaringen, maar ook die dingen waar mensen meer moeite mee hebben. Er worden ook bezoeken gebracht aan diverse werkplekken en organisaties, om zo een beeld te krijgen van de mogelijkheden die er in de omgeving zijn voor vrijwilligerswerk, betaald werk en maatschappelijk werk.