Ingezonden persbericht


Time:20:00 (GMT+01:00)
Date:03 November 2008
Sender:AGENCE FEDERALE DE CONTROLE NUCLEAIRE

Heropstart IRE krijgt voorwaardelijke goedkeuring van het FANC

Brussel- 3 november 2008. Vandaag heeft het FANC (Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle) zijn fiat gegeven voor de heropstart van de productie van medische isotopen bij het IRE in Fleurus. Naar aanleiding van het incident (INES 3) dat daar plaatsvond in augustus en waarbij de productie werd stilgelegd, heeft het FANC aan het IRE een reeks voorwaarden opgelegd. De korte termijn voorwaarden moeten de veilige heropstart garanderen. Deze maatregelen werden inmiddels door het IRE gerealiseerd en door FANC-Bel V geëvalueerd en goedgekeurd. Dit gebeurde na talrijke inspecties ter plaatse en via de evaluatie van de wijzigingen en de bijhorende veiligheidsstudies. De huidige goedkeuring is voorwaardelijk in die zin dat er naast deze kortetermijnmaatregelen aan het IRE eveneens een aantal verbeteringsacties opgelegd worden die op lange termijn moeten worden geconcretiseerd.

Persbericht Heropstart IRE krijgt voorwaardelijke goedkeuring van het FANC.Brussel- 3 november 2008. Vandaag heeft het FANC (Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle) zijn fiat gegeven voor de heropstart van de productie van medische isotopen bij het IRE in Fleurus. Naar aanleiding van het incident (INES 3) dat daar plaatsvond in augustus en waarbij de productie werd stilgelegd, heeft het FANC aan het IRE een reeks voorwaarden opgelegd. De korte termijn voorwaarden moeten de veilige heropstart garanderen. Deze maatregelen werden inmiddels door het IRE gerealiseerd en door FANC-Bel V geëvalueerd en goedgekeurd. Dit gebeurde na talrijke inspecties ter plaatse en via de evaluatie van de wijzigingen en de bijhorende veiligheidsstudies. De huidige goedkeuring is voorwaardelijk in die zin dat er naast deze kortetermijnmaatregelen aan het IRE eveneens een aantal verbeteringsacties opgelegd worden die op lange termijn moeten worden geconcretiseerd. Het engagement van de Directie en van de Raad van Bestuur van het IRE om de nodige middelen te voorzien om ook deze acties te realiseren, maakt mee deel uit van het huidig FANC-akkoord voor de heropstart. Het betreft bijvoorbeeld verbeteringen aan bepaalde onderdelen van de productieprocessen en -installaties, het versterken van de Dienst voor Fysische Controle, het permanent opleiden van het personeel met het oog op een doorgedreven veiligheidscultuur en -expertise of ook het organiseren van periodieke audits en externe verificatie.

Gerealiseerde verbeteractiesEen deel van de filteruitrusting werd versterkt en aangevuld met bijkomende filters. Het IRE heeft een nieuw uitstootdetectiesysteem geïnstalleerd, dat de werking van het hoofdsysteem en het bijkomend systeem optimaliseert. Er werden verbeteringen aangebracht aan de alarmsystemen en de bijbehorende meldprocedures in geval van een alarm. Tevens werd het procédé voor het overpompen van en naar de afvalkuipen gewijzigd. Toekomstige verbeteractiesDe Directie en Raad van Bestuur van het IRE hebben zich formeel geëngageerd en de nodige middelen voorzien voor het realiseren van de verbeteracties op lange termijn.Gevolgde werkwijzeDe door het FANC opgelegde voorwaarden gaan over alle risicogevoelige chemische en radiologische processen.Deze acties werden voorbereid en uitgewerkt door 7 werkgroepen. Daarin zetelden mensen van het IRE en externe experts, in functie van het onderwerp. Deze werkgroepen onderzochten respectievelijk de chronologie van het incident, de primaire oorzaak van de jodiumlozing, hoe een herhaling van dergelijke lozing kan worden voorkomen, de beveiliging van de site na het incident, de versterking en het beheer van de monitoring van de ventilatie, de revisie van het productiecellen of ook het beheer van de chemische producten gebruikt bij de productie.




Ingezonden persbericht