Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie


KNMP zet vraagtekens bij onderzoek NZa

03 november 2008

Den Haag, 3 november 2008 - De apothekersorganisatie KNMP zet vraagtekens bij het onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit heeft gedaan naar de inkoopvoordelen en de praktijkkosten van apothekers en apotheekhoudende huisartsen.

Volgens de KNMP wijken de uitkomsten niet af van de eerdere onderzoeken naar de inkoopvoordelen, waarop de uitkomsten in het Transitieakkoord gebaseerd zijn. Helaas zegt het NZa-onderzoek niets over de huidige, sterk veranderde omstandigheden.

Volgens KNMP-voorzitter Marga van Weelden kloppen de uitkomsten van het praktijkonderzoek niet. In de zomer heeft de KNMP de onderzoeksopzet van de NZa al ter discussie gesteld. De NZa heeft deze kritiekpunten niet opgelost.

De KNMP zet daarnaast vraagtekens bij het advies van de NZa, omdat er 200 apotheken zijn onderzocht en de NZa haar advies baseert op de gegevens van slechts 47 geselecteerde apotheken.

De apothekersorganisatie is op het moment in gesprek met minister Klink van Volksgezondheid en met zorgverzekeraars over nieuwe spelregels en een nieuw zorgstelsel, waarbij de patiënt centraal staat en waarbij de apotheker niet meer afhankelijk is van inkoopvoordelen. Een goede kwaliteit van zorg - medicatieveiligheid en medicatieoverdracht - is immers waar de patiënt recht op heeft.

De KNMP zal het NZa-rapport nader bestuderen en betrekken in de gesprekken die worden gevoerd met het ministerie en de zorgverzekeraars.