HAVE in Lunteren `Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'


Burgemeester reikt predicaat uit

LUNTEREN, 20081103 -- Op vrijdag 31 oktober jl. heeft burgemeester de heer C. van der Knaap het predicaat `Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' uitgereikt aan HAVE Verwarming BV en HAVE Brandstoffen BV. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst naar aanleiding van het 125-jarig jubileum. HAVE is het derde bedrijf in de gemeente Ede dat het predicaat mag voeren.

HAVE Verwarming BV levert kachels, haarden, schouwen en installatiematerialen aan vakhandels in het hele land. HAVE Brandstoffen BV is beter bekend als Esso tankstation `De Stroet'. Het bedrijf levert ook brandstoffen en smeermiddelen aan uiteenlopende bedrijven. Beide bedrijven (hierna: HAVE) bestaan 125 jaar.

Strenge voorwaarden
Ter gelegenheid van dit jubileum heeft Hare Majesteit de Koningin besloten het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging "Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier" aan HAVE te verlenen. HAVE heeft hiervoor de historie van het bedrijf uitgebreid onderzocht en vastgelegd. Aan de hand van onder meer archiefmateriaal kon aangetoond worden dat HAVE 125 jaar bestaat. Alleen ondernemingen die honderd jaar of ouder zijn, komen in aanmerking voor het predicaat. Aan het predicaat zijn verder strenge voorwaarden verbonden, onder meer met betrekking tot de betrouwbaarheid, soliditeit, kwaliteit en goede naam van de onderneming. Op dit moment hebben slechts een kleine vierhonderd bedrijven in heel Nederland het predicaat `Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'.

Sinds 1883
HAVE is opgericht in 1883. Grondlegger was Hermen van Veldhuizen, die als petroleumventer langs de boeren trok. Vanaf de jaren veertig van de vorige eeuw begon de onderneming te groeien. Het assortiment werd uitgebreid met onder meer gasflessen, olie- en houtkachels. Sinds 1913 is de firma Van Veldhuizen in Lunteren gevestigd. Eerst aan de Hulweg, vanaf 1947 aan de Klomperweg en sinds 1998 op de huidige locatie. Op dit moment is HAVE in handen van Geurt van Veldhuizen, de vierde generatie in de bedrijfshistorie.

Uitreiking
De uitreiking van het predicaat vond plaats tijdens een feestelijke jubileumbijeenkomst op vrijdag 31 oktober j.l.





Ingezonden persbericht