Horeca zoekt goed personeel ondanks economische ontwikkeling


Arbeidsmarkttop Horeca 2008 is een succes

UTRECHT, 20081103 -- Vinden, boeien en binden van goed personeel is noodzakelijk, ook als de horeca de gevolgen van de economische problemen gaat ondervinden. Dat is de belangrijkste uitkomst van de Arbeidsmarkttop Horeca 2008 die vandaag in stadion Galgenwaard in Utrecht werd gehouden.

De komende jaren zijn mogelijk minder mensen nodig dan tot voor kort werd gedacht. Maar het gaat niet alleen om aantallen. De horeca heeft behoefte aan goed personeel. Vakbekwaamheid, gastvrijheid, betrouwbaarheid, spontaniteit, creativiteit en inventiviteit zijn onmisbare kwaliteiten om in de sector te werken. Innovatief personeelsbeleid kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

CAO-partijen gaan zorgen voor meer coördinatie van de vele activiteiten op het gebied van het arbeidsmarktbeleid.

Andere uitkomsten van de Arbeidsmarkttop Horeca 2008 zijn:

- Bedrijven kunnen meer gebruik maken van bestaande instrumenten om het personeelsbeleid te professionaliseren en te innoveren.

- Horecabedrijven kunnen zich sterker presenteren op de arbeidsmarkt door de `sterke' kanten van de horeca ten opzichte van andere branches te tonen.

- Vakmanschap zal bevorderd worden, ook voor werknemers die bijvoorbeeld tijdens studie relatief kort in de horeca werkzaam zijn.

- Er kan een duidelijker relatie gelegd worden tussen presteren en waarderen; goed presterende werknemers willen dat merken in de beloning en aan andere vormen van waardering.

- Leidinggevenden kunnen spontaniteit, creativiteit en inventiviteit stimuleren door werknemers ruimte en verantwoordelijkheid te geven.





Ingezonden persbericht