Ingezonden persbericht


Eerste Nationale Week van de Dialoog in Nederland

Van 3 tot en met 9 november 2008 vindt de eerste Nationale Week van de Dialoog in Nederland plaats. In 20 steden wordt die week een dialoogdag georganiseerd. Dan gaan zo'n 5500 mensen op allerlei plaatsen met elkaar in gesprek over hun ervaringen in de stad en in dit land. Dit maakte burgemeester Ivo Opstelten vandaag bekend tijdens een kick-off bijeenkomst in Rotterdam. Daarbij reikte hij de eerste exemplaren van 'Vlinderlijke eenvoud, Vlinderlijke kracht' uit, waarin het hoe en waarom van de dialoog is vastgelegd. Opstelten kondigde tevens aan zitting te nemen in het Nationaal Advies Comité Dag van de Dialoog, dat de dialoog in Nederland zal stimuleren.

Vlinderlijke eenvoud, Vlinderlijke kracht
In een dialoog worden vragen gesteld en vooroordelen uitgesproken, die meestal onder tafel blijven. "Dat gebeurt te weinig in onze samenleving en daardoor ontstaan beelden over en weer die niet kloppen. We moeten bruggen slaan om tot elkaar te komen en wantrouwen weg te nemen", aldus staatssecretaris Ahmed Aboutaleb in het voorwoord van de dialoogbundel 'Vlinderlijke eenvoud, Vlinderlijke kracht'. Hij wil de Dag van de Dialoog daarom voordragen voor de Vredesprijs.

De bundel bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over het belang van dialoog in een gepolariseerde samenleving en laat voorbeelden zien vanuit de praktijk: politie in dialoog, dialoog in de buurt en ouder-kinddialoog. In het tweede deel passeren de steden waar al een Dag van de Dialoog georganiseerd is de revue.

De bundel fungeert als inspiratieboek voor iedereen die aan de slag wil met de dialoog. Opstelten stuurde deze inspiratie het land in door het boek uit te reiken aan de lokale initiatiefneemsters Jantien Schaap uit Groningen en Ciska Bruil uit Maastricht. In deze steden zal de Dag van de Dialoog dit jaar voor het eerst plaatsvinden tijdens de Nationale Week van de Dialoog van 3 tot en met 9 november.

Achtergrond
De Dag van de Dialoog is gestart in Rotterdam, in 2002, een jaar na de aanslagen in New York. Amsterdam volgde in 2004, na de moord op Theo van Gogh. Toen er meer steden kwamen die dit voorbeeld wilden volgen, hebben de organisatoren in beide steden - Art.1, de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie, en Nieuwe Maan, adviseurs maatschappelijke vernieuwing - hun krachten gebundeld en het Dag van de Dialoog-concept uitgewerkt om landelijk te verspreiden. Inmiddels hebben 20 Nederlandse steden een of meer keer een Dag van de Dialoog georganiseerd. Daarnaast heeft de aanpak ook in andere Europese steden navolging gekregen: in Berlijn, Essen en Brussel.

Verspreiding
De (inter)nationale uitrol wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds. Daarnaast investeren gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties in de lokale organisatie van dit evenement. In de komende drie jaar willen Art.1 en Nieuwe Maan de Dag van de Dialoog verder over Nederland verspreiden. Daarbij worden ze gesteund door het Nationaal Advies Comité Dag van de Dialoog. Dit comité bestaat uit prominente personen zoals Ivo Opstelten, Job Cohen (burgemeester Amsterdam) en Alexander Rinnooy Kan (voorzitter Sociaal-Economische Raad). Ook Albert Heijn en het Nederlandse Rode Kruis hebben zich gecommitteerd om de Dag van de Dialoog landelijk te verspreiden.