----------
Northgo College in Noordwijk kiest voor Amerika

Op het Northgo College in Noordwijk vinden op 3 en 4 november Amerikaanse verkiezingen plaats. Leerlingen kunnen dan stemmen op de Amerikaanse presidentskandidaten John MC Cain of Barak Obama. Om de staten van de US vorm te geven, heeft elke klas een staat toegewezen gekregen, net als een aantal kiesmannen dat afhankelijk is van het aantal leerlingen in de klas. Kortom, het wordt een spannende strijd waarbij het eindresultaat om mooi beeld geeft hoe verdeeld de stemmen van de staten en daarmee ook de leerlingen zijn. Doel van dit alles is om leerlingen politiek bewuster te maken.

Om de verkiezingen mogelijk te maken is een 'Team America' opgericht. Team America bestaat uit leraren en leerlingen van de school en bereiden de verkiezingen zorgvuldig voor. Momenteel verandert de school in een grote congreszaal en beginnen de verkiezingen zachtjes aan te leven onder de leerlingen. Eén van de belangrijkste zaken om de verkiezingen te laten slagen is de aandacht voor die verkiezingen van de leerlingen. Daarom worden er binnenkort continu filmpjes gedraaid in de aula op een groot scherm. Bovendien zal er dag en nacht een aftelklok zichtbaar verschijnen.

Bewustwording

Naast de bewustwording van de verkiezingen, moeten de leerlingen ook weten op wie ze überhaupt willen stemmen en ook weten waar beide partijen voor staan. Daarom worden er ook partijstandpunten door de hele school verspreid. Ook geven docenten uit de sectie Engels informatie over de verkiezingen en de staten waartoe de klassen horen. Team America heeft bovendien een gastdocent, Willem Post weten te strikken om net dat beetje extra informatie te geven dat het verschil kan maken.

Drs. Willem Post is al sinds 1985 Amerika commentator en heeft al 4 boeken geschreven over politiek, maatschappij en historische ontwikkelingen in Amerika. Hiernaast is hij ook nog ereburger in verschillende staten en heeft hij een bronzen ster gekregen in Washington als American Dutchmen. Team America twijfelt er dan ook niet aan dat Willem Post iedereen enthousiast kan maken voor de verkiezingen.

Ezels en olifanten

Ooit gehoord van ezels en olifanten? De uitdrukking is beter bekend onder de naam Democraten en Republikeinen. Daarom wordt de hele school ook versiert met de ezels en olifanten. En het tellen van de stemmen? Dat gaat op de echte Amerikaanse manier: alles of niets. Al met al moet er nog een hoop gebeuren voordat de leerlingen van de 4e tot en met de 6e klas ook daadwerkelijk kunnen stemmen, maar die klus wordt zeker door Team America geklaard.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de leden Team America

Nikie Veld

Atheneum 6

nikieveld@hotmail.com

Titia van Malestein

Atheneum 6

xx-titia-xx@hotmail.com

Northgo-college

Duinwetering 107

Postbus 429

2200 AK Noordwijk

071-3681840

Rooster

27 oktober

10.00- Aftrap verkiezingen met gastdocent Willem Post

27 oktober- 4 november

Verkiezingsnieuws

3 en 4 november

Stemmen bovenbouw

5 november

Bekend maken verkiezingsuitslag